BiH

Stuart Peach: Nećemo dozvoliti secesiju RS iz BiH

U Crnoj Gori se održava Samita demokratije Jugoistočne Evrope na temu “Rat u Evropi: Uticaj na Balkanu”.

Sir Stuart Peach - AFP

Učesnici samita oštro su osudili invaziju Rusije na Ukrajinu, te jedinstveno ocijenili da je potreban oprez da ne bi došlo do destabilizacije u regionu Zapadnog Balkana.

Specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuart Peach je rekao da neće dozvoliti secesiju Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine.

On je ocijenio između ostalog da ruska invazija na Ukrajinu predstavlja neisprovociran varvarski čin, te saopštio da Ujedinjeno Kraljevstvo stoji uz region Zapadnog Balkana spremno za reakciju u slučaju posljedica ruske agresije na Ukrajinu, prenose Vijesti.

On je takođe konstatovao da Rusija ima destruktivne namjere.

“Moramo biti mobilni i spremni za reakciju. Niko ne može biti miran u regionu (Zapadnog Balkana) kada su u pitanju posljedice ruske agresije na Ukrajinu, niti ih ignorisati. Osjetljivi smo na činjenicu da su ratu u Ukrajini prethodili drugi ratovi u Evropi”, rekao je Peach te saopštio da je ključna kolektivna bezbjednost:

“Kao NATO saveznici smo svjesni značaja kolektivne bezbjednosti. Moramo nastaviti da izgrađujemo kapacitete zemalja regiona, kroz vladavinu prava i snažnu politiku i na taj način izgraditi otpornost u sučavanju sa situacijom u kojoj smo se našli.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh