BiH

Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu: Identifikovano pet žrtava rata u BiH

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas članovi porodica žrtava potvrdili identitet

U Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu danas je identifikovano pet žrtava proteklog rata u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Foče, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2017. godine iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Tuneli, Miljevina”, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas članovi porodica žrtava potvrdili identitet.

“Danas su identifikovani četiri člana samo jedne porodice. Radi se o supružnicima Kunovac, Muji (1922. godište) i Munibi (1929.) iz Miljevine. Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, oni su ubijeni u kući zajedno sa snahom i dvoje unučadi. Sa njima u kući tada je bila i Hajra Palalija, inače supruga Munibinog brata Muharema. Hajra Palalija, rođena 1934. godine u Ustikolini, također je danas zvanično identifikovana”, navedeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Uz njih, danas su zvanično identifikovani i posmrtni ostaci Munibinog i Mujinog sina Dževada, rođenog 1955. godine u Ustikolini. On je također ubijen 1993. godine u Miljevini, a njegovi posmrtni ostaci, kao i posmrtni ostaci njegovih roditelja pronađeni su 24 godine kasnije.

Danas je identifikovan i Hamid (Fejze) Šabanović rođen 1930. godine u selu Hum kod Foče. Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine on je nestao 1992. godine kada je iz svog sela krenuo prema selu Jeleč zajedno sa majkom i suprugom, koje su također nestale. Samo Hamidovi posmrtni ostaci pronađeni su 2017. godine u Miljevini, dodali su iz Instituta za nestale osobe BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh