BiH

MIRSAD HADŽIKADIĆ: DRAGA MLADOSTI, TRAGAJTE ZA BOLJOM BUDUĆNOŠĆU

U kakvu civilizacijsku ljagu je upalo društvo susjedne Republike Hrvatske, najbolje oslikavaju fotografije maturanata iz Slavonskog Broda.

Mirsad Hadžikadić - PR / Haber.ba

Umjesto integriranja u evropsko društvo i novih obrazovnih, poslovnih i životnih prilika koje pružaju globalizacijski trendovi – mladi Brođani su se opredijelili za nazadnu i davno poraženu “endehazijsku” i nacističku propagandu sa ikonografijom koja neodoljivo asocira na zabranjene simbole i pozdrave.

Poražavajući detalj ove priče je što razrednica dotičnih mladića i djevojaka, identično uniformisana kao i oni, sa erupcijom oduševljenja posmatra kako njeni učenici izvode nacistički pozdrav.

Ne osuđujem ove mlade ljude. Oni su samo proizvod trulog sistema koji je na velika vrata vratio avete neslavne prošlosti.

Umjesto budućnosti, servirali su vam prošlost. Umjesto perspektive, servirali su vam stagnaciju.

A gdje vas, dragi susjedi, takav društveni sklop vodi?! Sjetite se pri svakodnevnom prelasku granice na Savi, kada idete u Bosanski Brod kupovati životne namirnice.

Jer vam ista ta Hrvatska, koja vam je uz ljepotu od mladosti oduzela i dostojan socijalan život, pa biciklima svakodnevno prelazite Savu.

Poštovana razrednice ovih mladića i djevojaka, za vas nažalost nemam savjet. Prekasno je.

A vi, draga mladosti, ne dozvolite da budete potrošna roba sa unaprijed izvjesnom odbačenošću u trenutku kada postanete nepotrebni. Uzmite budućnost u svoje ruke, obrazujte se, putujte, upoznajte kulture i ljude.

Tragajte za boljim.

Napravite nešto od svojih života.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh