BiH

Općina Čitluk mijenja ime u Brotnjo, kako se zvala prije 716 godina

Hercegovačka općina Čitluk bi mogla uskoro promijeniti ime u Brotnjo kako se zvala prije 716 godina. Time bi se konačno realizirala inicijativa koja živi u tom hercegovačkom kraju još od 90-tih godina.

Čitluk - Bljesak.info

Inicijativa za primjenu imena Čitluku pojavljivala više puta od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas, ali nikad nije realizirana, iako mještani tog podneblja u žargonu Čitluk zovu Brotnjom već dugo vremena.

Da bi se Čitluku uskoro moglo i službeno vratiti ime staro sedam stoljeća i da se poduzimaju već određene aktivnosti za preimenovanje Čitluka u Brotnjo potvrdio je i načelnik te hercegovačke općine Marin Radišić.

On je Večernjem listu rekao da su već utvrdili proceduru koju je potrebno uraditi i da vjeruje kako ćemo uskoro u to i krenuti.

Općina Čitluk je smještena u Hercegovačko- neretvanskom kantonu, a osnovana je 1955. godine sa sjedištem u Čitluku. Dan Općine ustanovljen poslije prvih demokratskih izbora i slavi se 24. maja kada se prvi put spominjanje ime Brotnjo.

Najstariji sačuvani nadnevak pisanog spomena imena Brotnjo, odnosno današnje Općine Čitluk, datiran je 24. maja 1306. godine u jednom aktu dubrovačkoga kneza i sačuvan je u Povijesnom arhivu u Dubrovniku.

Jedna je od prostorno manjih općina u BiH na površini od 181 kilometara kvadratnih i prema zadnjem popisu stanovništva iz 2013. godine ima 18.140 stanovnika.

Iako se svrstava u prostorno najmanje općine, ubraja se u gospodarski najrazvijenije općine u FBiH, a najvažnija privredna grana je turizam, zahvaljujući Međugorju koje je najposjećenije hodočasničko i turističko mjesto u BiH.

Prostor Općine Čitluk je i najveće vinogorje u BiH, a gotovo svaka porodica ima vlastiti vinograd i vino.

Tu se vinova loza obrađuje stoljećima i piju najbolja autohtona vina, koja zadnjih godina zauzimaju sve značajnija mjesta na tržištima širom BiH ali i izvan granica naše zemlje, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh