BiH

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel stigao u Sarajevo

Očekuje se da će sa zvaničnicima razgovarati o osiguravanju potrebnih sredstava za održavanje izbora

Predsjednik Evropskog vijeća, Šarl Mišel (Charles Michel) stigao je Sarajevo.

On će danas održati sastanak s članovima Predsjedništva BiH. Očekuje se njegovo obraćanje medijima u 18.15 sati.

Očekuje se da će s zvaničnicima razgovarati o osiguravanju potrebnih sredstava za održavanje izbora nakon što su HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara blokirali raspoređivanje 12,5 miliona KM potrebnih za organizaciju.

Tokom sastanaka, predsjednik Michel će naglasiti novi momentum u procesu proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, istovremeno pozivajući lidere da postignu napredak u reformama navedenim u 14 ključnih prioriteta, kao i da okončaju političku krizu i prevaziđu nedostatak povjerenja i dijaloga. On će također razgovarati o novoj geopolitičkoj stvarnosti koja je rezultat ruskog rata u Ukrajini i naglasiti važnost jedinstva u suočavanju s ruskom agresijom, uključujući usklađivanje sa sankcijama.

Iako je planirano da boravi dva dana u našoj državi, zbog obaveza morat će se ranije vratiti u Brisel. Prvobitno je bilo planirano da nakon Sarajeva otputuje u Mostar, ali je program posjete promijenjen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh