BiH

Američka ambasadorica u UN-u osudila Dodikovu politiku i najave o trećem entitetu

Američka ambasadorica u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Linda Thomas-Greenfield je poručila da treba biti zabrinut zbog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Osvrnula se i na najave o formiranju trećeg entiteta.

Ovo je poručila na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Izjavila je da su suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neupitni.

Upozorila je da je put na kojem se nalazi Bosne i Hercegovina opasan po sve njene građane, ali i cijelu regiju. Potom se osvrnula na Dodikovo djelovanje, odnosno djelovanje Republike Srpske.

“Trebamo biti zabrinuti zbog toga što Milorad Dodik i Republika Srpska blokiraju institucije, onemogućavaju provođenje volje naroda i funkcionisanje države. Ove aktivnosti su nedemokratske i nisu u duhu Dejtona. Ugrožavaju prosperitet i budućnost cijele države”, napomenula je.

Osudila je i prijedlog o formiranju trećeg entiteta te optužila sve, kako je navela, entnonacionalističke lidere, uključujući bošnjačke političare, da korupcijom i podjelama žele ostati na vlasti.

“Svi su odgovorni za suočavanje s izazovima. Koriste se podjelama i strahom da bi ostali na vlast, da bi se skrenula pažnja sa stvarnih problema”, dodaje ambasadorica Thomas-Greenfield.

Pozvala je na reforme i na prevazilaženje problema u institucijama. Pozdravila je odluku Centralne izborne komisije (CIK) što su za oktobar ove godine raspisani Opći izbori.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) je na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, kojom je predsjedavala američka ambasadorica, ukazao da Republika Srpska nastoji da uruši sve ono što je postignuto od završetka rata.

To se prije svega odnosi na formiranje državnih institucija za koje je naveo da su svi građani imali korist od njih te da je zahvaljujući njima zemlja funkcionalnija.

Pozvao je da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji konstatirajući da će se time stabilizirati stanje u zemlji i da će se time podstaknuti na nastavak reformi.

Džaferović je također pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da produži misiju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini poručivši da je to “mehanizam za odvraćanje od tendencija kojima se može ugroziti mir”.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je naglasio, između ostalog, da Republika Srpska radi na prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast.

Rusija i Kina su se protivili da se Schmidt obrati na današnjoj sjednici. Smatrale su da se on ne može obratiti tvrdeći da on nije visoki predstavnik, jer ga na tu poziciju nije imenovalo Vijeće sigurnosti.

Rusija je poručila da stanje u Ukrajini nema nikakve veze sa stanjem u Bosni i Hercegovini.

Kina je podržala teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ali ne misli da međunarodne institucije trebaju intervenirati u Bosni i Hercegovini. Uvjeravaju da podržavaju sve ono što dogovore bosanskohercegovački političari.

Velika Britanija je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika istakla kao krivca za stanje u Bosni i Hercegovini. Francuska je podržala Schmidtov izvještaj te podržala međunarodno prisustvo u Bosni i Hercegovini.

Nije omogućeno obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije (SNSD).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh