BiH

Plenković: Ponovno stvoriti povjerenje između Hrvata i Bošnjaka

Premijer Hrvstske Andrej Plenković rekao je da je potrebno ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH.

Andrej Plenković - bhrt

Navodi da bez toga bit će teško funkcioniranje zemlje koja u listopadu bira parlament po starom zakonu pošto se o novom stranke nisu uspjele dogovoriti.

Za Hrvatsku je posebno važno pitanje Hrvata u BiH i velika je šteta da nije postignut politički dogovor o izmjeni izbornog zakona uoči izbora 2. listopada, rekao je Plenković na radnoj večeri skupa “Global Europe Seminar, nesigurna budućnost?! Transformativna snaga kriza”.

Višemjesečni pokušaji hrvatskih i bošnjačkih stranaka da se dogovore o izbornoj reformi nisu uspjeli unatoč posredovanju administracije SAD-a i EU-a, prenose Vijesti.

Izborima po starom zakonu “ponovno će institucije biti izabrane na način da jedan konstitutivni narod neće imati legitimne predstavnike”, rekao je premijer.

Stoga ćemo “pokušati ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji jer bez toga će funkcioniranje zemlje biti teško”, naglasio je.

Središnje izborno povjerenstvo raspisalo je ranije ovoga tjedna opće izbore za 2. listopada, unatoč tome što nije izmijenjen izborni zakon kako bi se prestalo s preglasavanjem konstitutivnih naroda i osigurao izbor legitimnih političkih predstavnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh