BiH

Logoraši Mostara apelovali da se zaustavi genocid u Mariupolju

U sklopu obilježavanja Dana logoraša Bosne i Hercegovine, Udruženje logoraša Mostar uputilo je sa Starog mosta apel za “prestanak napada na Mariupolj i spas preostalih stanovnika koji svakodnevno doživljvaju pakao rata”.

Logoraši Mostara apelovali da se zaustavi genocid u Mariupolju - Haber.ba

– Naša želja je pokazati javnosti u Bosni i Hercegovini i svijetu, te svima koji će vidjeti slike sa Starog mosta i čuti naš apel za spas Mariupolja, da je rat besmislen. Tražimo prestanak urbicida i genocida koji se dešavaju u Mariupolju. Tamo se vojska iživiljava nad stanovnicima, izjavio je predsjednik Udruženja logoraša Mostar, Emir Hajdarović.

Logoraši Mostara željeli su kazati i kako je slične stvari proživio i Grad Mostar prije tri decenije tokom udruženog zločinačkog poduhavata.

-Da li je potrebno da svakih trideset godina gradovi u Evropi proživljavaju ono što proživljava Mariupolj, i što je proživio Mostar? Svijet mora otvoriti oči i krenuti drugim putem. To je put mira i tolerancije, bez obzira na političke i velikodržavne ciljeve. Iste smo i mi osjetili, da bi Evropa danas shvatila da ovakvo vođenje ratova predstavlja ratni zločin. Stradanje se mora što prije zaustaviti, poručio je Hajdarović.

Ideja o današnjem performansu na Starom mostu potekla je iz mostarskog udruženja, a pomogli su je i prijatelji logoraša.

– Samo žrtve mogu na pravi način razumjeti žrtve, a i mi smo bili žrtve, rekao je na kraju Hajdarović.
Na Starom mostu su bile izložene slike Mostara tokom stradanja, a u čast Mariupolja jedan od članova Kluba skakača Mostari, izveo je počasni skok.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh