BiH

Švedska dobija prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici

Na Facebook stranici Bošnjačke islamske zajednice Landskrona objavljeno je da su dobili građevinsku dozvolu za gradnju spomenika žrtvama genocida u BiH i za genocid počinjen u Srebrenici.
To bi bio prvi spomenik u Švedskoj.

Švedska dobija prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici - Facebook

“Dragi Bošnjaci Landskrone i cijele Švedske. Ovaj mubarek mjesec Ramazan je doista poseban, zbog mnogog dobra koje nam Gospodar plemeniti dodjeli. Jučer je bio mubarek petak, poseban dan kod nas muslimana, poseban za Bošnjake Landskrone zbog mnogo dobra koja su se desila. Jedno od dobara je i sljedeće. Jučer je, nakon dužeg perioda pregovora sa gradskim vlastima, upravom za gradnju i gradonačelnikom Landskrone, našem džematu i imamu, dodijeljena građevinska dozvola za gradnju spomenika žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini i za genocid počinjen u Srebrenici. Po našim evidencijijama, ovo će biti drugi spomenik koji će biti izgrađen, za počinjen genocid na Bošnjacima u Skandinaviji, a prvi u Švedskoj”, navedeno je u objavi.

Ističe se da ovim smatraju da se piše jedna nova stranica, historijskog bivstvovanja Bošnjaka u državi Švedskoj, prenose Vijesti.

“Ovakvo nešto su zaslužile sadašnje generacije Bošnjaka, a posebno naša djeca i njihovi potomci. Ovo će biti trajni svjedok svima, zašto napustismo svoja ognjišta i naselismo druga mjesta daleko od rodnog zavičaja. Neka vam ne bude teško, kad se uputite prema domovini, da svratite u mali grad na jugu Švedske, dovedete svoju djecu i pričate im o našoj prošlosti. Ovaj spomenik će tome svjedočiti! Veliku zahvalu dugujemo gradskim vlastima na čelu sa gradonačelnikom, a posebna zahvalnost ide našem džematliji, političaru u gradskom vijeću gospodinu Elviru Mešanoviću, za trud koji je uložio zajedno sa nama, ovo nikad nećemo zaboraviti! Najveća zahvalost u konačnici je Uzvišenom Stvoritelju, koji nam je ovo omogućio u mubarek danu petka i mjesecu ramazanu. Nakon što se izvrše pripreme u parku u centru grada, zajedničkim snagama idemo u realizaciju gradnje spomenika. Spomenik će koštati oko 300 hiljada kruna (oko 55.000 KM). Podršku u projektu imamo od strane Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, džemata Landskrona, bez naše Islamske zajednice, sve bi bilo mnogo teže, hvala Allahu kad je imamo, zato je čuvajmo. Allah vam dao svako dobro i ovog i budućeg svijeta”, navedeno je na Facebook stranici Bošnjačke islamske zajednice Landskrona.

Ostavili su i podatke za oni koji žele i mogu pomoći kako bi ovaj značajni spomenik bio izgrađen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh