BiH

Pokazna vježba „Pomoć civilnim strukturama u gašenju požara“ u kasarni „Miralem Jugo“

Na osnovu Godišnjeg Plana obuke 4.pješadijske brigade kao i kvartalnog plana obuke artiljerijskog bataljona 4.pbr za 2022.godinu u kasarni „Miralem Jugo“, dana 28.04.2022.godine, realizovana je Praktična vježba „Pomoć civilnim strukturama u gašenju požara“.

Pokazna vježba „Pomoć civilnim strukturama u gašenju požara“ u kasarni „Miralem Jugo“ - PR / Haber.ba

Pripreme za ovu zahtjevnu vježbu su počele prije dva mjeseca, koordinacijskim sastankom Tima artiljerijskog bataljona sa predstavnicima civilnih struktura. Na obostrano zadovoljstvo u realizaciju priprema se ušlo maksimalno motivisano i krajnje profesionalno. Planske konferencije bile su osnova za usklađivanje procedura i podizanje stepena uvježbanosti.

Osim pripadnika artiljerijskog bataljona 4.pbr u vježbi su učestvovali i pripadnici Civilne Zaštite grada Mostara, Profesionalno vatrogasno društvo Mostar, Gorska služba spašavanja – stanica Mostar, Dom zdravlja Mostar i pripadnici MUP-a HNK.

U uvodnom dijelu vježbe realizovan je tehnički zbor sredstava svih današnjih učesnika vježbe. Raznovrstan prikaz svih protivpožarnih sredstava je bio interesantan za sve prisutne zvanice i goste. U glavnom djelu vježbe odrađen je kompletan scenario koji je u skladu sa važećim procedurama pri angažovanju Oružanih snaga u pomoći civilnim strukturama u gašenju požara.

Na kraju, pripadnici artiljerijskog bataljona i pripadnici Vatrogasnog društva Mostar, demonstrirali su zajedničkim snagama svoje kapacitete i nivo obučenosti u gašenju požara. Uvježbana protivpožarne jedinice su pokazale svoju osposobljenost, brzinu, prilagođavanje promjenama stanja na terenu te dobili visoku ocjenu obučenosti.

Uspješno spašavanje povrjeđenih rejona požarišta realizovali su pripadnici OS BiH a iz zapaljene zgrade spašavanje povrjeđenog demostrirao je Tim Doma zdravlja Mostar, dok su pripadnici Gorske službe spašavanja, stanica Mostar, na njima svojstven način spasili povrjeđenog koristeći se specijalnim tehnikama pri spašavanju.

Cilj ove veoma interesantne i sadržajne vježbe jeste unaprijediti i ubrzati koordinacijske procese između OS BiH i civilnih struktura u vanrednim situacijama. Uvježbana komanda artiljerijskog bataljona je zajedno sa predstavnicima Civilnih struktura prezentovala zavidan nivo obučenosti, pravovremen način saradnje i djelovanja u situacijama kada treba zajednički dijelovati.

Predstavnici civilnih vlasti grada Mostara, grada Konjica i Jablanice, te ostali gosti i zvanice koji su usko vezani sa civilnom zaštitom i vatrogastvom, te Načelnik štaba 4.pješadijske brigade, komadanti bataljona 4.pbr, pripadnici EUFOR-a, su mogli da vide raznovrsnost opreme, personala, motornih vozila, kako u sadejstvu ispunjavaju svoju misiju spašavanja i pomoći onima kojima je potrebna.

Vrijeme provedeno u pripremi vježbe, redovni koordinacijski sastanci te samo izvođenje ove zahtjevne vježbe su još jednom pokazali da je stepen saradnje pripadnika OS BiH i civilnih struktura grada Mostara na izuzetno dobrom nivou što garantuje u budućnosti pravovremene odgovore na eventualne zahtjeve u vanrednim okolnostima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh