BiH

Ambasada SAD organizira vježbe pripravnosti u hitnim situacijama

Sljedeći bh. partneri učestvovaće u vježbi: Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), Policija Kantona Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH (FMUP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Ambasada SAD

Ambasada SAD, u saradnji sa bh. partnerima iz hitnih interventnih službi, organizuje vježbu pripravnosti u hitnim situacijama, u četvrtak, 28. aprila, s ciljem demonstracije obučenosti, iskoordiniranosti i sposobnosti tih službi u BiH.

Današnja vježba, nazvana “Operation Alliance Strike”, nastavak je vježbe “Operation Alliance Shield”, koju je ambasada organizirala 15. oktobra 2021.

Kapacitet odgovora institucija
Vježba će uključivati simulaciju koja se bavi odgovorom na kompleksnu hitnu situaciju tokom većeg događaja u kompleksu ambasade, kada osoblje zaduženo za hitne intervencije treba raditi zajedno kako bi osigurali dobrobit i zaštitu svih aktera. Ova vježba pokazat će kapacitet odgovora institucija koje, u hitnim situacijama, pružaju podršku građanima BiH i ambasadi. Očekuje se da će vježba trajati dva sata.

Sljedeći bh. partneri učestvovaće u vježbi – Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), Policija Kantona Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH (FMUP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Nekoliko organizacija pozvane su u svojstvu posmatrača, uključujući predstavnike američkih agencija za provedbu zakona, Ministarstva odbrane SAD, te institutucija RS-a. Ova vježba još je jedan primjer izvrsne i kontinuirane saradnje između Misije SAD u BiH i predstavnika bh. institucija koje pružaju pomoć i podršku u hitnim slučajevima.

Simuliranje realne situacije
“Operation Alliance Strike” kulminacija je intenzivne obuke i planiranja od strane ambasade SAD-a i naših sigurnosnih partnera u BiH. Zajednička obuka i vježbe, poput ove, vitalni su element u izgradnji sigurne i prosperitetne zajednice. Ova zajednička vježba važna je kako bi se osigurala spremnost, kako osoblja ambasade, tako i naših partnera u BiH, povećala spremnost odgovora na svaku situaciju te smanjila i izbjegla konfuzija i mogućnost ozljeda u slučaju eventualnog stvarnog scenarija.

Također, služi za uspostavu lanca zapovijedanja i kontrole te pojednostavljuje komunikaciju radi bržeg odgovora. U vježbu će biti uključeni policijski službenici DKPT-a, SIPA-e, FMUP-a i policije Kantona Sarajeva, uz učešće osoblja Ambasade SAD, koji će zajedno raditi na rješavanju složenog problema. Tokom vježbe biće korištena zvučna i druga podražajna sredstva u cilju simuliranja realne situacije. Ovakva vrsta vježbe se rutinski izvodi u svim našim misijama širom svijeta, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh