BiH

Mehmedović odgovorio Milanoviću: A da Turska blokira vaše ucjene NATO putem?

Veliku je prašinu u javnosti izazvala najnovija izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je rekao kako “Hrvatski sabor treba blokirati ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH”.

Time je aludirao na promjenu izbornog zakonodavstva BiH koje je goruća politička tema proteklih mjeseci u našoj zemlji.

Na ovu temu održan je veliki broj sastanaka domaćih političara, uz prisustvo stranih aktera, no do dogovora nije došlo.

Zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović reagovao je na pomenutu Milanovićevu izjavu.

“Sada je potpuno jasan motiv Hrvatske koja želi uređivati odnose u BiH! Hrvatska ucjejuje Zapad i NATO. Milanović neće dopustiti ulazak Finske i Švedske u NATO dok zauzvrat ne dobiju izborni zakon u BiH po volji Hrvatske. To je opasna pozicija koju je Grčka zauzela u slučaju promjene naziva Makedonije. Vitalni interes Hrvatske je da BiH ne bude građanska država. ‘Zagreb je glavni grad svih Hrvata’ – kaže Milanović.

Pa dobro – isto može uraditi i Turska kao članica NATO-a: Turska može blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO sve dok jedna članica NATO, Hrvatska, poseže za uređivanjem odnosa i zakona u drugoj suverenoj zemlji, BiH uslovljavajući izborni zakon po volji Zagreba. Hoće li Turska to uraditi? To bi bio šah mat Milanoviću.

Dok god budu takvi odnosi u NATO alijansi, Rusija će moći ići dalje sa agresijom na suverene EU zemlje!”, poruka je Mehmedovića. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh