BiH

Usame Zukorlić: Tužilaštvo BiH želi da se uključi u proces istrage o uzroku smrti muftije Zukorlića

Tužilaštvo BiH je pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage, jer je muftija Zukorlić bio i državljanin te zemlje, rekao je Usame

Usame Zukorlić, sin muftije Muamera Zukorlića, rekao je kako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage o uzroku smrti muftije Zukorlića, prenosi Prva televizija.

– Tužilaštvo BiH je pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage, jer je muftija Zukorlić bio i državljanin te zemlje, a i mi smo kroz krivičnu prijavu zatražili da se formira međunarodna ekspertiza, koja bi izvršila ekshumaciju i obdukciju da bi se cjelokupna istraga uradila na najbolji mogući način, da ne bi sutra bilo ko ostavio tragove sumnje u konačne rezultate istrage – kazao je Usame Zukorlić.

Porodica je krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica podnijela Republičkom tužilaštvu, a nadležnost je preuzelo Više tužilaštvo u Novom Pazaru. Usame je kao podnosilac prijave već dao izjavu, a odmah je donijeta i odluka o hitnoj ekshumaciji.

– Mi smo zamolili da se ekshumacija, koja je trebalo da se obavi sutra, odloži jer porodici treba vremena da se psihički za to pripremi – istakao je on.

Prema njegovim riječima Zukorlićevi najbliži članovi porodice i saradnici prolaze kroz najteži period.

– Ovo je vrlo neugodna, vrlo teška i vrlo emotivna situacija. Međutim potreba da se zna istina o okolnostima pod kojima je naš otac i lider umro nam daje snagu da prevaziđemo te emocije i teškoću koju osjećamo – rekao je Usame Zukorlić Prvoj televiziji.

On je prokomentarisao i navode da Islam ne dozvoljava ekshumaciju.

– Već su me pitali šta je moj stav po pitanju ekshumacije. Zaista, nisam čuo da je po šerijatu zabranjena ekshumacija. Ni od jednog islamskogučenjaka nisam čuo da je sporna ekshumacija u slučaju obdukcije i istrage i sumnji da se dogodilo ubistvo. Jeste sporno ako neko želi da izvrši ekshumaciju da bi se tijelo premjestilo bez nekog posebnog razloga, to vam kažem kao teolog. Ali, ako je u pitanju istraga za jedno ovako krivično djelo, tu spora nema nikakvog – izričit je Zukorlićev sin.

On tvrdi da je porodica željela da analize uzoraka urade najbolje klinike i da se zato dugo čekalo.

– Nama je trebalo dva do tri mjeseca da nađemo adekvatne laboratorije u kojima bi radili analize, a onda smo čekali da stignu rezultati i to je jedini razlog zbog koga se čekalo pet mjeseci – rekao je Usame Zukorlić za Prvu televiziju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh