BiH

Njemačka obustavlja projekte u RS vrijedne 105 miliona eura

Njemačka obustavlja četiri projekta koja su trebala biti realizovana na području Republike Srpske, a koja su “teška” 105 miliona eura, potvrđeno je za N1.

Riječ je o projektima rehabilitacije HE Trebinje, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Bosanska Gradiška.

Podsjetimo, u Bundestagu tokom rasprave najavljeno je da će Njemačka odustati od projekata ukoliko zvaničnici bh. entiteta Republika Srpska nastave s podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Ministrica Svenja Šulce (Schulze) kazala je kako zajedno sa EU trebaju uvesti sankcije, odnosno obustaviti pomoć za RS dok ne bude promjene.

Sam Milorad Dodik je nakon što su mu uvedene sankcije Velike Britanije, naveo kako očekuje i sankcije Njemačke i Nizozemske, prenosi N1.

I Analena Berbok (Annalena Baerbock), ministrica vanjskih poslova Njemačke, je tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini kazala kako će “kao najveći bilateralni donatori podržati samo one koji se zalažu za jačanje BiH, a ne one koji radi na njenoj destabilizaciji”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh