BiH

Centralna svečanost u Rajlovcu: Obilježavanje 30 godina od formiranja Armije RBiH

Upriličeno je postrojavanje vojnika na poligonu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić prisustvuju svečanom obilježavanju 30. godišnjice od osnivanja Armije RBiH i postrojavanju počasnog stroja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, kao i prigodnom kulturno-umjetničkom programu, u Kasarni Rajlovac.

Ovim povodom upriličena je i Centralna svečanost obilježavanja 17. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i 30. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, Kasarna OS BiH “Rajlovac” Sarajevo.

Upriličeno je postrojavanje vojnika na poligonu. Od visokih zvanica došli su i general-pukovnik Senad Mašović, ministar sigurnosti Selmo Cikotić, ministar odbrane Sifet Podžić.

Zajednički praznik
Brigadir Nermin Hasić na početku obraćanja svim pripadnicima Armija RBiH čestitao je njihov zajednički praznik.

– Velika je čast biti danas ovdje s vama i podsjetiti na datum od historijskog značaja za BiH kada je stvorena Armija RBiH. To je dan kada su pripadnici Armija RBiH koja je stvorena iz entuzijazma i zeljom za opstankom odlučili da odbrane svoju državu, njenu cjelovitost i slobodu svih njenih građana i naroda. Još jednom apelujem da se pripadnika Armije RBiH ne sjećamo samo ovaj dan – kazao je Hasić.

Ističe da se s ponosom prisjećaju svega onoga što je bila Armija RBiH, iako su zbog pandemije radili u otežanim uslovima pripadnici drugog puka su ostvarili značajne rezultate.

– Muzeji puka su mjesta gdje će se čuvati uspomene o Armiji, a koji će biti otvoreni i dostupni svima vama, gdje će učenici imati prvi put da vide oruzja koja je Armija koristila u odbrani države. Ovaj muzej je u pripremi, a drugi pješadijski rendžerski puk je inicirao otvaranje. Također se prikupljaju eksponati – ističe on.

Odlasci na ratište
– Tokom ove godine je planirano preko 100 odlazaka na stratišta koja svjedoče o našim šehidima – rekao je on.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić istakao je da je Armija RBiH stvorena u nuždi da zaštiti BiH i njene građane.

– Opstanak BiH je najveća pobjeda Armija RBiH. Ona je bila nastavljač slavne antifaštičke tradicije. Armija se borila za univerzalne civilizacijske vrijednosti. Nastala iz naroda, bliska narodu bez obzira na vjeru i etnički identitet. Sa ove vremenske distance sa sigurnošću možemo reći da je Armija RBiH bila presudni faktor u uspostavljanju mira u BiH. Prošlost se ne smije zaboraviti, ali budućnost i izazovi koju stoje pred nama daju nam zadatak da jačamo kapacitete Oružanih snaga – rekao je on, prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh