BiH

Komandant EUFOR-a ogovorio Dodiku: Ostajemo sto posto posvećeni BiH

Komanadant EUFOR-a general major Anton Wessely odgovorio je na sve češće kritike člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na rad EUFOR-a.

General major je kazao da inače ne komentariše politička pitanja ali da osjeća dužnost da se oglasi.

“Kao vojnik i komandant snaga EUFOR-a nemam namjeru da učestvujem u političkim pitanjima, međutim jako sam razočaran određenim izjavama datim u javnosti u vezi EUFOR-a. Stoga osjećam da je važno iskoristiti ovu priliku i ponoviti da EUFOR ostaje 100% posvećen BiH i evropskoj budućnosti koja će neizbježno voditi ka prosperitetnijoj budućnosti svih građana BiH. EUFORj e nepristrasna, sposobna vojna snaga koju čine vojnici iz 19 država koji rade zajedno sa našim partnerima u BiH. EUFOR će nastaviti da izvršava svoje zadatke nepristrasno i da se prema svim građanima BiH odnosi s postovanjem i na jednak način.” kazao je Wessely .

“Kao sto je većini gradana BiH poznato, zbog pogoršanja sigurnosne situacije u svijetu odlučio sam da pozovem dio rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan BiH kao pojačanje snagama EUFOR-a u zemlji. To smo uradili kako bi snage EUFOR-a u zemlji mogle pružiti brzu i efikasniju podršku svim našim partnerima u BiH u održavanju sigurnog i stabitnog okruženja. To osoblje je sa sobom donijelo potrebnu vojnu opremu kako bi mogli efikasno izvršavati dodijeljene zadatke, a građani BiH imali više pouzdanja u pogledu sigurnosne situacije u zemlji.” dodao je.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas da neće dati svoju saglasnost za misiju EUFOR Althea iduće godine. Takođe, nakon najave zastupnika u Bundestagu, Adisa Ahmetovića koji je gostujući na N1 najavio mogućnost slanja njemačkih vojnika u misiju EUFOR-a, Dodik je poručio da “oni u BiH nisu dobrodošli”. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh