BiH

Ana Lirman u Bundestagu: Separatistički koraci RS ne smiju ostati bez posljedica

Unutar vlade ispitujemo opcije za ponovno uključenje naših snaga u ovoj operaciji (EUFOR), kazala je Lirman.

Anna Luhrmann - Bundestag

Njemačka državna sekretarka zadužena za Evropu Ana Lirman (Anna Luhrmann) je, tokom današnje rasprave u Bundestagu o Bosni i Hercegovini, rekla da je Njemačka šokirana ruskom brutalnošću, kako su nevini građani ubijeni u pokušaju da pobjegnu i da sve to podsjeća na genocid u Srebrenici, piše N1.

Lirman je rekla da se u Bundestagu danas podsjećaju na početak rata u Bosni i Hercegovini.

– Dejtonski mirovni sporazum je doveo do toga da je rat završen, ali vidimo da je etnička podjela u zemlji prisutna, dominira u politici i blokira napredak.

Podrška Kristijanu Šmitu

Umjesto aktivnog bavljena historijom i pomirenjem, danas ponovo imamo nacionalnističku retoriku unutar političkog diskursa. Tu spada i negiranje ratnih zločina i genocida pa čak i njihovo veličanje – rekla je Lirman, te navela da je RS poduzeo konkretne korake koje vode na odvajanju od države BiH:

– To ne smije ostati bez posljedica, bilateralna podrška za RS je zadržana, a u okviru EU se zalažemo za zaustavljanje pomoći kako bismo zaustavili taj destruktivni kurs, posebno Milorada Dodika. Unutar vlade ispitujemo opcije za ponovno uključenje naših snaga u ovoj operaciji (EUFOR).

Njemačka državna sekretarka je naglasila važnost pokazivanja prisustva na mjestu događaja i davanja podrške visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt).

Reformski proces je spor

Istakla je da je reformski proces spor, ali da je jasno da bez reforme neće biti kandidatskog statusa za EU.

– Tu obavezu imaju političari ne samo prema EU nego i prema svojoj zemlji. Kada govorimo o Ustavu i izborima, mora se ukloniti diskriminacija i važna preporuka vezana za sprečavanje zloupotreba se mora provesti. Etnička podjela se ne smije produbljavati. Ukoliko ne uspije dogovor vezano za reformu Izbornog zakona izbori se moraju održati u oktobru.

Pokušaj da se bojkotiraju ili pomjere bi samo doveli do pojačanja tenzija, a zemlja bi imala i dodatno zaostajanje – rekla je Lirman, te na kraju svog obraćanja rekla da prisjećanje na rat podsjeća na dug put koji je BiH prošla u pravcu EU.

Inače, ministrica za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke Svenja Šulce (Schulze) zatražila je od Evropske komisije da uvedu sankciju Republici Srpskoj. Nakon njenog zahtjeva zastupnici u Bundestagu su uputili veliki aplauz.
Zastupnik CDU-a Peter Bejer (Beyer) je rekao kako Dodik ima podršku Kremlja, te da su izjave ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini o NATO perspektivi prijeteće, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh