BiH

Šmit: Situaciju poput one prije 30 godina međunarodna zajednica bi u začetku ugušila

Ne kažem ovo zato što se plašim da je mir u opasnosti, ali ovo kažem kao poruku svim onim ludim, koji misle da se mogu igrati neprikosnovljenošću ljudi, rekao je

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) organizirao je konferenciju za medije ispred zgrade OHR-a prije sastanka sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peter Sijartom.

Pričao je o godišnjici opsade Sarajeva.

– Mogu reći da sam garant da se to neće ponoviti. Ne kažem ovo zato što se plašim da je mir u opasnosti, ali ovo kažem kao poruku svim onim ludim, koji misle da se mogu igrati neprikosnovljenošću ljudi. Zahvaljujem se međunarodnoj zajednici, Evropskoj uniji i članicama NATO-a, koji također učestvuju u ovome. Upravo dolazim iz Butmira, gdje sam razgovarao sa komandantom EUFOR-ALTHEA-e generalom Kudegom. I želim se zahvaliti svima, svim tim vojnicima, uključujući i 200 mađarskih vojnika, koji daju svoj doprinos za BiH kako bi nastavila u miru – poručio je Šmit.

Naglasio je da niko ne treba da generiše bilo kakvu nesigurnost.

– Situaciju poput one koja je bila prije 30 godina međunarodna zajednica bi odmah u začetku ugušila, ali put od Dejtona do Brisela ćemo zajedno nastaviti. Loša situacija izazvana blokadama ne može više tako da ostane. Zbog toga ćemo nastaviti pratiti šta se događa i nastavit ćemo sa diskusijama. Uzdam se u parlament i uzdam se da je međunarodna zajednica također spremna podržati konstruktivne snage. Hvala vam, zahvaljujem se, u ovom danu da kada je u prvom planu respekt prema žrtvama nasilja i rata. Radujem se razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Mađarske – kazao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh