BiH

DŽAFEROVIĆ S DELEGACIJOM EP-A: IZBORI SE MORAJU ODRŽATI

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas s predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Romeom Franzom (Zeleni) i koordinatorom Grupe Evropske narodne stranke (EPP) za vanjsku politiku Michaelom Gahlerom.

Šefik Džaferović - Hayat

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se sastao i s delegacijom grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, koju su činili Dietmar Köster, Thijs Reuten i Andreas Schieder.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u kontekstu implikacija agresije na Ukrajinu na Bosnu i Hercegovinu, kao i unilateralnih poteza vlasti entiteta Republike Srpske protiv Dejtonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Džaferović je istaknuo da sve neustavne odluke koje je usvojila entitetska Narodna skupština Republika Srpska moraju biti povučene, jer je to jedini način da se osigura stabilnost i sigurnost.

Dodao je da svi koji pokušavaju unilateralno oteti nadležnosti države vrše de facto secesionistički projekat, te direktno potkopavaju sistem odnosa utvrđen kroz implementaciju mira.

Posebna tema razgovora bili su pregovori o ograničenim ustavnim i izbornim reformama, a Džaferović je kazao da BiH ima važeće izborno zakonodavstvo na osnovu kojeg su provedeni prethodni izbori, te da naredni izbori moraju biti provedeni u zakonskom roku, a da se politički dijalog u svrhu implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava treba nastaviti bez ucjena i prijetnji sprečavanjem izbora.

Džaferović je zatražio podršku Evropskog parlamenta za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji koji bi bio jasna poruka građanima Bosne i Hercegovine o evropskoj perspektivi i stabilnosti koju ona nosi sa sobom. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh