BiH

Danas odluka o ukidanju akciza na gorivo i smanjenju PDV-a

U NSRS prihvaćeno da se akcize svaki mjesec utvrđuju, dok je Predstavnički dom usvojio odluku prema kojoj bi akcize bile ukinute na šest mjeseci

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, koji je predložio Predstavnički dom.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala; hljeb dobijen od svih vrsta brašna; sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predviđa da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića; cigare; luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet; upaljači za cigarete, luksuzna naliv pera, oružje.

Mjesec utvrđuju
Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu Predstavničkog doma za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

Precizirano je da se odredbe zakona primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Usvajanje izmjena ovog zakona bi u praksi značilo sniženje cijena goriva za 40 feninga.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović poručio je da bi Dom naroda BiH trebao danas usvojiti Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama.
Moguća stabilizacija
Podsjećamo, delegati SNSD-a su prošle sedmice oborili glasanje u hitnoj proceduri o akcizama, a sad su, prema Prodanovićevim izjavama, spremni podržati to u redovnoj proceduri.

– Nakon toga bi Dom naroda i Predstavnički dom imenovali komisiju od tri člana kako bi se usvojio identičan tekst koji bi se mogao objaviti u “Službenom glasniku BiH” – rekao je Prodanović.

Smatra da bi, zbog enormnog povećanja cijena nafte i naftnih derivata, zakon trebao biti što prije usvojen da bi stupio na snagu.

Komentirajući prijedlog koji je usvojen u Predstavničkom domu, rekao je da je neprihvatljiv.

– Zakonodavno tijelo treba donositi eventualne izmjene i dopune ovog prijedloga. Moguće je doći do rješenja da naredna tri mjeseca primjene Uprava za indirektno oporezivanje BiH obavještava o eventualnoj stabilizaciji cijena nafte i naftnih derivata – istakao je Prodanović.

Skraćeni postupak
– Moguće da se usvoji skraćeni postupak, da se napravi pauza nakon izglasanog skraćenog postupka, nakon čega nadležna komisija razmatra moguće izmjene i dopune predloženog zakona. Nakon toga se Dom izjašnjava – kazao je Prodanović, prenosi Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh