BiH

EICHHORST I MURPHY O PROPALIM PREGOVORIMA: PROPUŠTENA JE VELIKA ŠANSA

Nakon što je propala još jedna runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, medijima su se obratili medijatori Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, i Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH.

Eichhorst je istakla da je danas propuštena velika šansa za unapređenje integriteta i transparentnosti izbornog procesa.

Paket integriteta izbornog zakona omogućio bi transparentnost i integritet izbornog procesa. Njime bi se eliminisala diskriminacija Ostalih koja postoji u pojedinim odredbama Ustava BiH, u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava. Tim povodom je razgovarano i o izmjenama Ustava BiH, zbog obaveze implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava. Politički subjetki su po prvi put od Dejtona razgovarali o pitanju funkcionalnosti Federacije BiH u smislu izmjene izbora delegata Doma naroda Parlamenta FBiH i deblokade rada pojedinih institucija FBiH. Ostalo je neriješno pitanje izbora Doma naroda Parlamenta FBiH zbog neslaganaj stavova SDA i HDZ-a BiH. Svi akteri su bili pozvani na pregovore, tako da nisu tačni pojedini medijski istupi o izostavljanju određenih političkih stranaka. Nije došlo do konačnog sporazuma, u čemu vidimo propuštenu šansu. Važno je da se u javnosti i insititucijama vode diskusije o ovim važnim pitanjima, ne u Neumu niti u zgradu Delegacije EU u BiH. U ovakvim geopolitičkim promjenama ovo je bila prava prilika za kompromis i konsenzus – kazala je Eichhorst.

Ambasador Muprhy je u svom obraćanju kazao da su najveći gubitnici u stvari građani ove zemlje.

Od početka smo isticali da je bolje da se ne postigne nikakav, nego loš dogovor. Građani moraju imati povjerenje u izbore i važnost svojih glasova. Mjere za integritet izbornog procesa i provedba presude Sejdić-Finci bi bili ključni za poboljšanje izbornog procesa. Danas smo mogli postići dogovor koji bi odgovarao zahtjevima većine političkih stranaka. Nijedna od njih ne bi dobila sve ono što su tražili, ali bi građani dobili izborni sistem usklađen sa euroatlantskim integracijama. Nažalost, SDA i HDZ BiH nisu mogli postići razuman kompriomis. Previše je bilo fokusa na simbolici, a ne suštini, što je neophodno konstitutivnim narodima i građanima. Posebno se to odnosi na odbijanje promjena u postizanju funkcionalnosti Federacije BiH. Sada je na liderima da postignu kompromise koje danas nisu uspjeli kroz parlamente i političku volju – poručio je Murphy. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh