BiH

Dodik: RS nema plan o otcjepljenju, želimo ustavnu BiH

Na današnjoj raspravi o stanju u BiH u Briselu se obratio i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Dodik je kazao ponovo da je “BiH u stalnoj krizi”, te dodao da plan RS nije otcjepljenje.

Milorad Dodik - Radiosarajevo

“Nisam došao ovdje da polemišem sa svojim kolegama, mada se ne slažem sa mnogim stvarima koje su ovdje iznesene. Kao što ste vidjeli, gospodin Džaferović je okrivio gospodina Čovića i mene. Samo su oni u pravu i samo su oni po toj priči ti koji imaju pravo da određuju šta je nivo istine i samo su oni ti koji određuju ko su loši momci koje treba kažnjavati i udaljavati. BiH je u permanentnoj krizi. Svi koji bolje poznaju stvari, znaju da je BiH u krizi od samog formiranja i da nikada nije imala period uspjeha bez snažnog međunarodnog intervenisanja koji je uzrokovao mnoge probleme, htjeli to ili ne”, kazao je Dodik na početku obraćanja.

Dodao je da “BiH ne može da bude uređena po volji jednog naroda”.

“BiH sigurno ne može da bude država uređena samo po volji jednog naroda, u ovom slučaju muslimana u BiH koji žele da završe svoj rat, samo drugim sredstvima. Pošto je Džaferović osuđivao RS, a ja nju predstavljam, ovaj put sam dobio najveći broj glasova skoro više nego moja dvojica kolega zajedno“.

“Komšić je uzurpator prava hrvatskog naroda na predstavljanje, koristi se jedna odredba ustava i izabran je lažnim muslimanskim glasovima u BiH. Vječito plače nad svojom sudbinom kako bi BiH trebala da izgleda po njemu, kako bi zadržao svoj politički status u BiH. Mi trenutno imamo dva muslimanska člana Predsjedništva i jednog srpskog“.

“Kada dođu Hrvati sa svojim pravom, onda su oni loši momci. Ova priča kako je predstavio gospodin Džaferović o broju glasova njegove partije je podvala. Narod većinskom voljom bira ko je taj”, kazao je Dodik.

Dodik je potom kazao da je RS usmjerena ka miru te je govorio o “Džaferovićevom učešću u ratu”.

“RS je usmjerena ka miru i to pokazuje. Ja nisam učestvovao u ratu kao gospodin Džaferović koji je komandovao opetrativnim jedinicama i tu postoji jedno veliko neispitano učešće u ratu. RS je završila svoj posao, sud u Hagu više nikoga ne potražuje. Šta se više hoće od RS? U čemu je problem? Srbi su osuđeni na 1.050 godina zatvora, a muslimani na 43. Je li mislite da je to mjera odnosa u ratu? Zato RS i očekuje od međunarodnog faktora u BiH koji je upetljan u domaće stvari da poštuje slovo Dejtonskog sporazuma. RS uvažava spoljni suverenitet BiH i ne dovodi ga u pitanje. Ono što je dovedeno u pitanje su ustavna prava. Mi dosljedno poštujemo pravni okvir i sve obaveze koje imamo i to se pokazalo niz put“.

Kaže da je histerija stvorena u Sarajevu.

“Ova histerija koja je stvorena u Sarajevu o opet krivici i pozivanje na upoređivanje rata, ja koliko znam da nisam došao da svjedočim rusko-ukrajinskom sukobu, nego o situaciji u BiH. Moji prethodnici samo o tome pričaju u želji da pribave sentimente vas ovdje o nekom stradanju. U BiH su podjednako stradali svi, samo je neko isfavorizovao da je neko stradao više i bolnije. Nijedan plan i nijedan potez RS ne povlači da bi se otcijepila od BiH, RS hoće svoju ustavnu poziciju. To nije otcjepljenje, da bismo išli u reforme moramo promijeniti Ustav“.

“Mi želimo ustavnu BiH. Pomozite nam i obezbjedite da BiH funkcioniše kako je predviđena Ustavom. Obezbjedite jednakopravnost naroda i konsenzus kao način odlučivanja i BiH neće imati nijedan problem. Prestanite da nam pomažete tako što nam proizvodite probleme“, kazao je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh