BiH

Crveni križ u BiH pokrenuo akciju solidarnosti i prikupljanja novčanih sredstava za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine

Poručili su da će eventualno o drugoj vrsti pomoći i potreba ugroženom stanovništvu Ukrajine blagovremeno obavijestiti putem saopćenja za javnost, njihove strukture kao i putem zvaničnih profila na društvenim mrežama

Ukrajina - N1

Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH), zajedno sa svojom strukturom, Crvenim križem Federacije BiH, Crvenim krstom RS i Crvenim krstom/križem Brčko distrikta BiH pokrenulo je akciju solidarnosti i prikupljanje novčanih sredstava za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.

Podsjetimo, Društvo Crvenog križa BiH je prije deset dana aktiviralo jedinstveni humanitarni broj 17023 čijim pozivom građani doniraju 2 KM. Sredstva se mogu uplatiti i putem žiro računa DCKBiH broj 140-101-00258863-26, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Pozivamo nevladine organizacije
– Imajući u vidu da je primarni mandat Društva Crvenog križa BiH da djeluje kao pomoćno tijelo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u skladu sa humanitarnim principima Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u miru i za vrijeme elementarnih i drugih nepogoda, epidemija i oružanih sukoba, ovim pozivamo sve institucije države Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, RS-a, Brčko Distrikta BiH, sve kantone, gradove i općine, kompanije i javnost da doniraju sredstva na račun Crvenog križa. Također, pozivamo i druge nevladine i karitativne organizacije da nam se pridruže u ovoj zajedničkoj humanoj akciji – rekli su iz Crvenog krža BiH, te dodali:

Također, ukoliko određene medicinske ustanove izraze namjeru prikupljanja medicinske pomoći, apelujemo da prvo kontaktiraju sjedište Društva Crvenog križa BiH i nadležna Ministarstva zdravstva kako bi se izvršila koordinacija sa ostalim komponentama Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

U skladu sa preporukama
Poručili su da će eventualno o drugoj vrsti pomoći i potreba ugroženom stanovništvu Ukrajine blagovremeno obavijestiti putem saopćenja za javnost, njihove strukture kao i putem zvaničnih profila na društvenim mrežama. Sve u cilju kako se ne bi dogodilo da značajne količine humanitarne pomoći, koja nije tražena ostanu neiskorištene u skladištima u Ukrajini i okolnim zemljama.

Inače, sve poduzete aktivnosti su u skladu sa preporukama Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, najveće globalne humanitarne mreže koja trenutno koordinira humanitarnu akciju za ugroženo stanovništvo Ukrajine, pojasnili su su iz Crvenog križa BiH. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh