BiH

Bisera Turković za Newsweek: Bosna se plaši da će se osvajački rat Vladimira Putina proširiti na Balkan!

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković govorila je za “Newsweek” i tom prilikom je rekla da se njena zemlja boji da bi se rat u Ukrajini mogao pokazati dijelom “šireg trenda” ruske agresije širom istočne Evrope i Balkana, gdje se ruka Moskve već dugo nazire iza nemira.

Bisera Turković - Avaz.ba

Bisera Turković je rekla da je Putinova odluka da vodi veliki rat u Ukrajini ojačala njenu želju da Bosna i Hercegovina uskoro postane članica i Evropske unije i NATO-a, iako su proruski orijentisani bosanski Srbi u zemlji, na čelu sa Miloradom Dodikom, ne žele to.

– Svakako, rat u Ukrajini izaziva strah i zabrinutost u našem regionu da bi to sada mogao biti početak većeg trenda u istočnoj Evropi – rekla je Turković za “Newsweek” i dodala: Balkan je evropska Ahilova peta.

Bosna je gurnuta u politički haos zbog sporova između Dodika i njegovih saveznika u Republici Srpskoj, entitetu u kojem dominiraju Srbi i jednom od dva koja čine Bosnu i Hercegovinu, i Federaciji Bosne i Hercegovine u kojoj dominiraju Bošnjaci.

Dodik je zaprijetio da će povući Srbe iz nacionalne vojske i drugih institucija na državnom nivou, što bi moglo urušiti Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. i ponovo izazvati rat. Njegova agitacija donijela mu je sankcije od SAD-a i osude na Zapadu.

Osvrćući se na Moskvu, Dodik je prošle godine upozorio:

– Ako neko pokuša da nas zaustavi, imamo prijatelje koji će nas braniti.

Invazija Ukrajine i seizmičko prestrojavanje Zapada protiv Rusije uveli su novi izvor nestabilnosti na zapadnom Balkanu.

Prošle sedmice, EU je skoro udvostručila veličinu svojih mirovnih snaga EUFOR-a u Bosni na 1.100 vojnika.

– Pogoršanje sigurnosne situacije na međunarodnom planu ima potencijal da proširi nestabilnost na Bosnu i Hercegovinu – navodi se u saopćenju EUFOR-a.

Dodaje se da je njegova “procjena da trenutno ne postoji prijetnja sigurnom i sigurnom okruženju za koje bi bila potrebna podrška EUFOR-a. Situacija se kontinuirano prati i ako bude potrebno, mogu se dovesti dodatna pojačanja.”

Turković je za “Newsweek” rekla da pozdravlja proširenje misije EUFOR-a.

– Odluka o povećanju prisustva EUFOR-a u Bosni i Hercegovini je važna i doprinosi stabilizaciji – rekla je ona i dodala:

– Rat u Bosni iz 1990-ih ostavio je ožiljke i dubok strah od ponovnog izbijanja sukoba. Ipak, vidimo Dodikove napore koji su sablasno slični scenariju koji se vidi u Ukrajini; blokade državnih institucija, ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i secesionističke politike.

Ne može se isključiti mogućnost da bi mogli dobiti podršku izvana, da izazovu nemire i sukobe u Bosni kako bi destabilizirali Evropu.

“Newsweek” navodi da tu Turković očito misli na Rusiju.

– Otvorene najave secesije i grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma od Dodika, kojeg Rusija otvoreno podržava, izazvale su najozbiljniju političku i sigurnosnu krizu u zemlji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Dodik je zaprijetio da će pozvati svoje “prijatelje” u pomoć u slučaju otpora njegovoj politici.

Zapadnom Balkanu je potrebna hitna zaštita i potrebna mu je EU da sankcioniše one koji ugrožavaju mir i sigurnost Bosne i Hercegovine jer bi to moglo biti sljedeće bojno polje.

Prošle sedmice, Ukrajina, Moldavija i Gruzija su podnijele zahtjeve za pridruživanje EU. Oni se pridružuju Bosni i nekoliko drugih balkanskih zemalja u ovoj ambiciji, iako je proces pristupanja dug i mukotrpan, čak i bez potrebe da se odbrani od ruske invazije.

Ukrajina i Gruzija također žele ući u NATO, politika koja je činila srž najnovije runde ruske agresije. I Bosna se želi pridružiti alijansi, kao i nekoliko njenih balkanskih susjeda. Moskva se protivi i posljednjih godina je naporno radila na potkopavanju prozapadnih vlada i pokreta u regionu.

– Što su zemlje Balkana bliže članstvu u NATO-u, to je manja opasnost od destabilizacije iznutra ili spolja – rekao je Turković i dodala:

– Zbog toga većina građana zemlje podržava brz napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU i NATO-u.

Što se tiče Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ruska invazija je možda otvorila nove mogućnosti za Balkan. Prijetnja sa istoka mogla bi još potaknuti EU i NATO da napreduju u nastojanjima Balkana za članstvo kako bi osigurali jugoistočni bok Evrope.

Turković je među onima koji naizgled vide prozor.

– U ovim teškim i neizvjesnim vremenima za sigurnost Evrope, tražimo od vas da odmah odobrite Bosni i Hercegovini status kandidata za EU – napisala je ona na Twitteru u četvrtak.

– Pristupanje EU garantuje mir i stabilnost BiH i zapadnog Balkana – navela je, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh