BiH

Američki senatori pozvali bh. vlasti da nastave put ka članstvu u NATO-u i EU

Američki senatori Jeanne Shaheen i Ron Johnson – predsjedavajući i rangirani član Senatskog pododbora za vanjske odnose za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju – na čelu su dvostranačke grupe koja je izradila prijedlog rezolucije kojom se priznaje 30. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Senatori su pozvali vlasti BiH da nastave put ka članstvu u NATO-u i EU, a od članova PRedsjedništva BiH su zatražili da prepoznaju svoju ključnu ulogu.

Rezolucija, čiji zaključak se sastoji od trinaest tačaka, između ostalog podvlači snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovinu i izražava uvjerenje da je mir i stabilnost u BiH sastavni dio mira i stabilnosti u Europi.

Amanda Nunes: “The Lioness”
Također, rezolucija poziva članove Predsjedništva BiH da prepoznaju svoju ključnu ulogu i rade zajedno u zajedničkom interesu svih konstituenata kao dijelova suverene i nezavisne BiH.

Senatori su između ostalog i pozvali vlasti BiH da nastave raditi na putu ka članstvu u NATO-u i Europskoj uniji, pozvavši EU da pojača napore ka suradnji i pomoći kako bi se ubrzao proces pristupanja.

Pohvalili su rad Ureda visokog predstavnika i potvrdili njegove ovlasti navedene u Dejtonskom mirovnom sporazumu, te su pozvali VIjeće za implementaciju mira da podrže rad visokog predstavnika.

“Jačanje demokracije širom svijeta nikada nije bilo tako kritično kao danas dok gledamo ukrajinski narod u borbi svojih života za slobodu i demokraciju”, kazala je Shaheen.

Dodala je kako rezolucija šalje “snažnu poruku našim partnerima u Bosni i Hercegovini da SAD stoje iza njih dok rade na održavanju jedinstva u svojoj naciji za svjetliju i prosperitetniju budućnost svojih građana.”

Johnson se pridružio podršci, kazavši kako je sretan zbog dvostranačke rezolucije koja potvrđuje podršku SAD-a Bosni i Hercegovini na 30. godišnjicu proglašenja nezavisnosti.

Senator Chris Murphy je naglasio da, u vrijeme kada ruski predsjednik Vladimir Putin “istovremeno vodi rat protiv Ukrajine i bodri separatiste u Bosni i Hercegovini – prijeteći 26 godina krhkog mira na Balkanu – Sjedinjene Države su predane podršci prodemokratskim i antikorupcijskim reformama u zemlji”.

Dick Durbin, senator iz savezne države Illinois je dodao kako je bosanskohercegovački narod platio “strašnu cijenu raspada bivše Jugoslavije”.

“Nakon toliko krvoprolića i patnje, ne smijemo dopustiti da kvaritelji potkopaju teško izboreni mir kojem su SAD i drugi pomogli posredovanjem. Pridružujem se svojim kolegama u uvođenju dvostranačke rezolucije za obilježavanje 30 godina nezavisnosti i ponavljam podršku SAD-a njihovoj demokraciji”, podvukao je Durbin.

Senator Roger Wicker se pridružio čestitkama Dana nezavisnosti Bosni i Hercegovini, dodavši kako su sloboda i demokracija blagoslovi koji se moraju neprestano štititi.

“Sjedinjene Države stoje uz sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nadamo se da će njihovi čelnici nastaviti raditi na jedinstvu i okončanju korupcije”, dodao je senator.

Na kraju je senator iz države Michigan Gary Peters izrazio ponos što je zajedno s kolegama iz obje stranke “prepoznao ovu značajnu prekretnicu u historiji Bosne i Hercegovine”.

“Već trideset godina bh. narod ide putem slobode i demokracije – i bitno je da ostanemo nepokolebljivi u podršci njihovim naporima – posebno s obzirom na rusku agresiju u Europi. U ovom trenutku moramo ponovno potvrditi našu predanost principima Dejtonskog sporazuma i radu zajedno s prodemokratskim nacijama koje teže miru i prosperitetu – uključujući Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i druge balkanske nacije.”

U januaru ove godine senatori Shaheen i Johnson su poslali pismo State Departmentu pozivajući Ministarstvo da iskoristi sve raspoložive mjere za rješavanje političke krize u Bosni i Hercegovini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh