BiH

Procurio prijedlog zaključaka HNS-a: “Treći entitet” ako ne bude dogovora o izbornom zakonu

Portal Bild.ba, inače blizak Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH objavio je danas okvirni prijedlog zaključaka nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS) koji će sutra zasjedati u Mostaru.

Dragan Čović / PR - Haber.ba

Podsjetimo, predsjedik HDZBiH Dragan Čović izjavio je da će odluke i zaključci koje će HNS usvojiti na zasjedanju biti “obavezujuće za sve hrvatske funkcionere, bez izuzetka”.

Istaknuta je važnost učestvovanja „svih funkcionera izvršne i zakonodavne vlasti svih razina“.

Kantonalni odbor HDZ-a BiH HNK uputio je podršku Čoviću i pregovaračkom timu u svim budućim aktivnostima po principima koja utvrdi Hrvatski narodni sabor, navodi se u saopćenju.

Portal tvrdi da je okvirni prijedlogu zaključaka „usuglašen između stranaka koje čine Hrvatski narodni sabor“.

U jednom od zaključaka kojeg portal ocjenjuje „najjasnijim“ se, praktično, daje ultimatum – „ili Izborni zakon i konzumacija političkih prava ili Herceg-Bosna“.

“Hrvatski narodni sabor obvezuje svoje članice da ukoliko ne budu mogli u cijelosti ostvariti svoja konstitutivna prava na legitimno predstavljanje i ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, da pokrenu pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH kojom će osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda”, navodi se u posljednjem zaključku HNS-a za subotnje zasjedanje.

Prema istom izvoru, prvi zaključak HNS-a kaže:

“Hrvatski narodni sabor ocjenjuje kako je pregovarački tim HNS BiH u dosadašnjim pregovorima dosljedno provodio utvrđeni pregovarački okviri Sporazum iz Mostara od 17. lipnja 2020. godine o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i ograničenim izmjenama Ustava BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama vlasti”.

U danima u kojem se premijer i predsjednik Hrvatske Andrej Plenković i Zoran Milanović otvoreno osporavaju izbore u BiH, HNS, također, priprema zaključak u kojem se navodi:

“Hrvatski narodni sabor potvrđuje da se nisu stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora 2022. Postojeći Izborni zakon nije usklađen s Ustavom BiH i antidaytonski je. Njegovim izmjenama treba omogućiti provođenje odluke Ustavnog suda BiH U-23/14 i svih presuda Europskog suda za ljudska prava”.

U zaključku broj 3. HNS ističe da je spreman i dalje pregovarati oko Izbornoga zakona:

“Hrvatski narodni sabor je spreman nastaviti pregovore oko izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih izmjena, na tragu već usuglašenih izmjena Ustava BiH s Venecijanskom komisijom i predstavnicima međunarodne zajednice kako bi se stvorili preduvjeti za održavanje Općih izbora”, kaže se.

HNS optužuje aktere sa političke scene koji se protive izbornoj reformi po modelu Dragana Čovića i HDZ-a kao „uzurpatore hrvatskih političkih prava“, prenosi Radio Sarajevo.

“Sve političke aktere koji blokiraju provođenje Sporazuma iz Mostara i time onemogućavaju hrvatskom konstitutivnom narodu legitimno predstavljanje u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH, Hrvatski narodni sabor smatrat će uzurpatorima hrvatskih političkih prava te ugrozom nacionalnih interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH. Takvi politički subjekti i akteri nisu i neće biti politički partneri HNS-a BiH”, stoji u četvrtom zaključku.
Na tragu stavova Milorada Dodika, peti zaključak se tiče Centralne izborne komisije:

“Hrvatski narodni sabor smatra da je Središnje izborno povjerenstvo uspostavljeno izvan zakona i predviđenih procedura te kao takvo nema ovlasti zakonodavca. Na pokušaj raspisivanja Općih izbora kao neustavan i antidaytonski čin bez dogovorenih izmjena Izbornog zakona, Hrvatski narodni sabor će pozvati svoje članice da se suprostave svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima”, navodi se.

HNS se, na koncu, obavezuje da će „dosljedno poštivati postojeći ustavno-pravni poredak BiH koji su utvrdili Hrvati, Bošnjaci i Srbi kao tri ustavno jednakopravna konstitutivna naroda, sve do trenutka kada inicijative za izmjenu Ustava BiH i njenih zakona ne naruše takve odnose na štetu hrvatskog konstitutivnog naroda“.

HNS i HDZ za sad nisu osporili sadržaj ovog dokumenta. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh