BiH

U FBiH 550 pacijenata u bolnici zbog korone, većinom nevakcinisani

Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Federaciji BiH, zaključno sa 14. februarom u 12 sati, registrirano je 240.413 laboratorijski potvrđenih slučajeva COVID-19 bolesti i 8.417 smrtnih slučajeva povezanih s tom bolešću.

Koronavirus - Ilustracija / Vijesti.ba

Trenutno je evidentirano 25.680 aktivnih slučajeva COVID-19.

Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 274 slučaja na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana veće incidence, od prosječne zabilježene u Federaciji BiH, imaju Kanton Sarajevo, Hercegovačkoneretvanski kanton i Zapadnohercegovački kanton.

– Sedmodnevna pozitivnost testova varira među kantonima. Visoka pozitivnost ukazuje na neadekvatan broj PCR testiranja. Rezultati antigenskih testiranja nisu uključeni u izvještaj – navodi se.

U Federaciji BiH na bolničkom liječenje trenutno je 550 osoba zbog COVID-19 bolesti, od kojih su 32 (5,8%) na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Prema dostavljenim podacima, od 468 hospitaliziranih osoba sa podatkom o cjepnom statusu, 389 (83,1%) je necijepljenih i nepotpuno cijepljenih, a 79 (16,9%) potpuno cijepljenih.

– Do 14. februara u 12 sati Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je 8.417 smrtnih slučajeva, povezanih sa COVID-19. U prethodnoj sedmici zabilježena su 163 smrtna slučaja zbog COVID-19. U šestoj sedmici bilježi se pad svih sedmičnih indikatora. Najveći pad bilježe ukupan broj hospitaliziranih pacijenata od COVID-19 na kraju sedmice i broj pacijenata COVID-19 na respiratoru. Najviše vrijednosti sedmodnevne incidence zabilježene su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Zapadnohercegovačkom kantonu i Kantonu Sarajevo – navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema podacima dobivenih genotipizacijom uzoraka pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, dostavljenih od zdravstvene ustanove „Alea dr. Kandić“, delta varijanta je dominantno cirkulirala na kraju 2021. godine.

– Rezultati iz januara i februara 2022. godine ukazuju da se omickron varijanta detektira u većini uzoraka, te da ta varijanta SARS-CoV-2 virusa preuzima dominaciju na području Federacije BiH – navodi se, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh