BiH

Dodik se na pressici obrušio na Džaferovića i Komšića: ‘Otišao je u Španiju…’

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, prema starom običaju, konferencija za novinare održao je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Milorad Dodik - Radiosarajevo

Odmah na startu se obrušio na druga dva člana Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Željka Komšića i Šefika Džaferovića, te ministricu vanjskih poslova Biseru Turković.

“Niz netačnih informacijau u vezi sa BiH iznijeli su ministarka Bisera Turković i član predsjedništva BiH Željko Komšić”, istakao je Dodik, na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Podvukao je da oni iznose svoje lične stavove.

“To nisu usaglašeni stavovi i moj apel nije da oni to prestanu, jer oni to neće”, istakao je Dodik.

On je rekao da teritorijalni integritet BiH uopće nije ugrožen, te naglasio da su to rekli i komandanti NATO-a i EUFOR-a u BiH.

“Muslimani žele da RS dovedu u poziciju nekog đavola. Ti potezu su da bi oni voljeli da se poveća vojno prisustvo u BiH. Evo, Željko Komšić je u Španiji. Komšić to što iznosi kao član Predsjedništva BiH, ali ne u ime BiH. On u Španiji nije u ime BiH. Komšić nije izvor informacija o objektivnom stanju u BiH”, dodao je Dodik (Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu, op.a.).

Zatim se obrušio na drugog člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.

“Džaferović se usmjerio zadnjih dana da optužuje gospodina Vučića, napada ga svaki dan. Sve u vezi Dejtonskog sporazuma i to što je Srbija garant sporazuma. Anekse su potpisali, u nekim dijelovima i Srbija i Republika Srpska, Srbija ima interes da prati stanje u BiH”, kazao je Dodik.

Dodik je naglasio da Džaferović i Komšić iznose netačne podatke i svađaju se sa svima u regionu.

“Srbija ima interesa da prati stanje u BiH, ali ono što Džaferović piše Vučiću se ne može prihvatiti, a to je o urušavanju teritorijalnog integriteta”, dodao je Dodik.

Komentarisao je i pregovore oko Izbornog zakona.

“Uvjeren sam da neće biti dogovora oko Izbornog zakona, jer to muslimani ne žele”, naveo je Dodik.

Zatim se na tapetu našla Europska unija…

“Jednim se pokušava od BiH napraviti unitarna, centralizovana zemlja, a predstavnici tog koncepta su američka, briselska i britanska administracija, kao i pojedine zemlje EU koje lobiraju muslimane. Drugi koncept je visoko decentralizovana zemlja, a taj koncept zagovaraju Srpska i predstavnici hrvatskog naroda. Dakle, s jedne strane su muslimani i međunarodni faktor, a s druge dva konstitutivna naroda – Srbi i Hrvati”, kazao je Dodik, te dodao da SNSD nije u koaliciji ni sa SDA niti sa HDZ-om. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh