BiH

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS će glasati o ovih 12 zaključaka

Ukupno, predstavnici pet klubova zastupnika uputili su 12 zaključaka

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a na današnjoj 27. po redu posebnoj sjednici Skupštine razgovarali su o mnogim temama, a u zaključku sjednice su trebali glasati o usvajanju Zaključaka oko pitanja u vezi političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini.

Ovo je 12 zaključaka:
Ukupno, predstavnici pet klubova zastupnika uputili su 12 zaključaka koji se odnose na sljedeće:

Narodna skupština RS-a konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je NSRS usvojila zaključke na 20. posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021. godine,piše Avaz.
NSRS konstatuje da su se predstavnici RS-a u institucijama BiH ponašali i djelovali u skladu sa zaključcima usvojenim na 20. posebnoj sjednici.
NSRS traži da predstavnici RS-a izabrani u Parlament BiH predlože Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.
NSRS traži od Vlade RS-a da u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o finansiranju nevladinih organizacija.
NSRS podržava što skorije usvajanje i stupanja na snagu Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.
NSRS će osnovati radno tijelo za borbu protiv korupcije u svojim aktima predvidjeti da na čelu tog radnog tijela bude predstavnik opozicije.
NSRS traži od Parlamentarne skupštine BiH da prije svake sjednice dostavi Narodnoj skupštini sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.
Zaključke potpisali predstavnici SNSD-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NPS
8. NSRS traži od Vijeća ministara BiH da prije svake sjednice dostavi sve materijale Vladi RS-a na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

9. NSRS traži od Predsjedništva BiH da prije svake sjednice dostavi sve materijale predsjedniku RS-a radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

10. NSRS smatra da je u skladu sa zaključcima sa 20. posebne sjednice, da predstavnici RS-a u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke NSRS-a, Vlade RS-a i predsjednika RS-a.

11. NSRS predlaže predsjedniku RS-a da uputi ponovni poziv predstanvicima institucija i drugih konstitutivnih naroda iz FBiH za razgovor i dijalog o mogućim rješenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH.

12. NSRS ostaje pri stavu da BiH može egzistirati samo na bazi Ustava BiH i dogovora između dva entiteta i tri konstitutivna naroda

Zaključke su potpisali predstavnici poslaničkih klubova SNSD-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NPS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh