BiH

Nešić u NSRS: Hrišćansko zvono se u BiH čulo mnogo prije minareta

Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Nešić obratio se poslanicima i izrazio negodovanja zbog poziva koji je predsjedavajući NSRS Nedeljko Čubrilović uputio Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću. Zatražio je smjenu Čubrilovića, ali i govorio o “historiji BiH” te se prisjetio rahmetli Sulejmana Tihića.

Nenad Nešić - N1

Nešić je kazao kako je Čubrilović ponizio sve poslanike kada je pozvao Čovića i Izetbegovića.

“Mi nismo publika”, rekao je Nešić.

Ipak, zahvalio se Čoviću što je došao kazavši da njegov dolazak doprinosi smanjenju tenzija.

“Politički prostor BiH zatrovan je više nego Černobil, imamo institucije. Koga imamo? Imamo Bakira, Dodika i Čovića. (…) Prije nekoliko mjeseci donijeli smo zaključke koji su branili demokratiju, međutim zahtjev za ukidanje nametnutog zakona ste iskoristili ste kao predizbornu kampanju. (…) Bošnjačka politička elita želi cijelu BiH za sebe i oni to ne kriju. Žele poništiti historiju i iznova napisati. Ali svima je jasno da se hrišćansko zvono čulo mnogo prije minareta. Bošnjački narod jeste najbrojnii, ali nije najstariji”, rekao je Nešić. prneosi “N1

“.Prisjetio se i Sulejmana Tihića kada je gostovao u NSRS.

“Republika Srpska je realnost, to je rekao. Nažalost bošnjačkim liderima nedostaje njegova vizija, hrabrost i razumijevanje političkih odnosa”, rekao je Nešić.

Komšića je nazvao lažnim Hrvatom.

Selak se osvrnuo također na poziv.

“Ovdje se pitaju poslanici i ne znamo zašto je Čubrilović zvao predsjednike SDA i HDZ ako Republike Srpska ima potpredsjednike iz oba ta naroda a oni nisu pozvani. Narodni poslanici nisu dužni učestvovati u predstavama za javnost, imamo važnijih pitanja. Mi smo ranije iznijeli stav da smo za dogovor s Bošnjacima i Hrvatima, da Republika Srpska treba vraćati nadležnosti, mi smo za jaku i stabilnu RS koja ima jaku međunarodnu podršku ali prije svega naše matice Srbije. Republika Srpska ima goruće probleme ovo danas je predstava za javnost, predizborni potez. Od najavljenog vraćanja vojske RS došli smo do današnjeg dnevnog reda s mnogo manje hrabrih tonova. Sada imamo vraćanje nadležnosti ali samo iz oblasti pravosuđa. Je li to samo pokušaj stavljanja pravosuđa pod kontrolu politike”, rekao je Selak prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh