BiH

Američka ambasada: Posjeta Samanthe Power potvrđuje opredjeljenost SAD izgradnji prosperitetne budućnosti građana BiH

Administratorica je naglasila da takva budućnost ovisi o zajedničkim snagama političkih čelnika i građana na izgradnji i jačanju institucija koje su temelj istinske demokracije

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer (Samantha Power) stigla je u trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Ona je prenijela poruku američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da su SAD uz građane BiH.

Boravak administratorice u BiH potvrđuje čvrstu opredjeljenost SAD izgradnji demokratske, inkluzivne i prosperitetne budućnosti građana BiH, saopćila je njena glasnogovornica Rebeka Čalif (Rebecca Chalif).

Jučerašnji posjet započela sastankom sa istraživačkim novinarima
– Administratorica je naglasila da takva budućnost ovisi o zajedničkim snagama političkih čelnika i građana na izgradnji i jačanju institucija koje su temelj istinske demokracije. Ona je jučerašnji posjet započela sastankom sa istraživačkim novinarima iz više lokalnih medija u prostorijama Oslobođenja, najstarijeg printanog medija u zemlji. Razgovaralo se o ključnoj ulozi neovisnih medija i istraživačkog novinarstva u otkrivanju korupcije u BiH i informiranju građana u vrijeme sve veće polarizacije i dezinformacija.

Podrška neovisnim medijima temeljni je stub napora SAD-a za jačanje demokracije i borbu protiv endemske korupcije u BiH.

Potom se administratorica srela s grupom preživjelih ratnih logoraša, različitog etničkog porijekla, a koji su bili suočeni s užasnim progonom zbog svog etničkog identiteta. Danas su oni dio etnički raznolike grupe preživjelih logoraša koji su se okupili kako bi zajednički promovirali razumijevanje, pomirenje i povjerenje u cijeloj BiH.

Preživjeli logoraši su opisali svoje svakodnevne napore suprotstavljanja opasnoj retorici podjela, pri čemu s mlađim generacijama dijele vlastita logoraška iskustva kako bi podcrtali zašto se rat više nikada ne smije ponoviti u BiH.

Od 2010. godine, USAID surađuje s članovima brojnih udruženja žrtava rata koji svoje priče dijele s drugim građanima BiH, posebice mladima, kako bi im predskskazali stvarne posljedice sukoba. Svojim angažmanom, tako, iniciraju rasprave o tome kako BiH može ići naprijed kroz izgradnju mira i pomirenje – navela je Čalif.

Posjetu nastavila odlaskom u Istočno Sarajevo
Pauer je posjetu nastavila odlaskom u Istočno Sarajevo gdje se susrela s mladim ženama, ekološkim aktivisticama u borbi protiv korupcije u svojoj zajednici.

– Administratrica im je čestitala na hrabrosti u suprotstavljanju i otkrivanju korupcije naglašavakući da je upravo borba protiv korupcije ključni angažman USAID-a i Vlade SAD-a u BiH, te da je ta borba temelj jačanja vladavine prava i demokratskih institucija BiH.

– Administratorica je potom posjetila Ambasadu SAD-a i susrela se s predanim lokalnim zaposlenicima koji podržavaju misiju USAID-a više od 25 godina. Većina lokalnih uposlenika radi s Misijom USAID-a u BiH od njenog osnivanja nakon rata te im je administratorica izrazila zahvalnost na predanosti u izgradnji budućnosti BiH.

Pauer je zaključila prvi dan svoje posjete sastankom sa grupom mladih političkih lidera koji su pokazali opredjeljenost radu na rješavanju najbitnijih pitanja koja brinu građane BiH. Administratorica je tijekom tog razgovora naglasila da budućnost BiH ovisi o mladim ljudima koji trebaju preuzeti vodsvo u svim sektorima društva, podsjetila je glasnogovornica Rebeka Čalif.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh