BiH

Samantha Power doputovala u Bosnu i Hercegovinu

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID, stigla je u Bosnu i Hercegovinu u kojoj će boraviti do 21. januara da bi još jednom istakla opredjeljenje Sjedinjenih Američkih Država za partnerstvo sa građanima BiH dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj Bosni i Hercegovini koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani, naveli su ranije iz USAID-a.

Samantha Power - Reuters

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru.

“Upravo sam sletjela u Bosnu i Hercegovinu, zadivljujuću zemlju u kojoj sam živjela i radila kao novinar 1990-ih. Drago mi je što sam se vratila, ovaj put kao administratorica USAID-a da ponovo potvrdim snažno partnerstvo između SAD-a i naroda BiH. Mnogo toga još slijedi“, napisala je Power.

Tokom posjete, Power će se sastati sa lokalnim partnerima USAID iz nevladinog sektora u oba entiteta i svih etničkih grupa. Imaće sastanke sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu okoline, privrednicima koji se nalaze na čelu malih preduzeća, te preživjelima iz rata u BiH.

Ova posjeta dešava se u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorica će tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost, navodi se u saopćenju. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh