BiH

Samantha Power danas stiže u BiH sa jakim porukama iz SAD

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) danas dolazi u višednevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Samantha Power - REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

Kako je ranije saopćeno iz USAID-a, njen dolazak ima cilj potvrditi opredijeljenost Sjedinjenih Država za partnerstvo sa građanima BiH u njihovoj potrazi za izgradnjom demokratske i prosperitetne budućnosti u stabilnoj, funkcionalnoj BiH od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svih ostalih stanovnika.

– Tokom posjete, administratorica će sarađivati ​​sa USAID-ovim lokalnim nevladinim partnerima, u oba bh. entiteta i iz svih većih etničkih grupa. Ona će se sastati sa vladinim zvaničnicima, aktivistima civilnog društva i omladine, istraživačkim novinarima, zaštitnicima životne sredine, liderima malih preduzeća i preživjelima iz rata u BiH. Svi njeni angažmani će naglasiti snažnu predanost Sjedinjenih Država promicanju pomirenja, suprotstavljanju korupciji, poticanju građanskog aktivizma, unapređenju demokratskih reformi i vladavine prava, te stvaranju novih ekonomskih prilika za građane BiH.

Ova posjeta dolazi u vrijeme pojačanih tenzija i retorike. Administratorica će tokom svoje posjete naglašavati potrebu da svi u BiH rade na jedinstvu i jačaju svoje zajedničke napore za izgradnju sigurne i stabilne budućnosti za sve građane BiH – saopćeno je iz USAID-a.

Ona je uoči posjete razgovarala sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Razgovarano je o trenutnoj političkoj krizi u zemlji, važnosti poduzimanja napora u cilju deeskalacije i pomirenja, kao i potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade ljude. Administratorica je potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti, uključujući Bonske ovlasti, do potpune provedbe Agende 5+2 i sve dok BiH ne ispuni kriterije za funkcionisanje bez međunarodne supervizije.

Saglasili su se da prosperitetna budućnost BiH zavisi od političkih lidera i građana koji trebaju uložiti zajedničke napore kako bi proveli reforme neophodne za ostvarivanje demokratskih i ekonomskih težnji Bosne i Hercegovine.

Administratorica i Visoki predstavnik dogovorili su se da nastave intenzivnu komunikaciju po pitanju trenutne političke situacije, te osiguravanja potpune provedbe Agende 5+2, prenose Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh