BiH

Počelo rušenje zgrade nekadašnje Željezničke stanice

Započelo je rušenje historijski važnog objekta za Grad Mostar – zgrade nekadašnje Željezničke stanice u centru grada, odnosno zgrade koju decenijama zovu “Ćiro“.

Počelo rušenje zgrade nekadašnje Željezničke stanice - PR / Haber.ba

Nekad stambeni objekt u kojem su stanove nakon što je stara pruga nestala, dobili zaposlenici nekadašnje Željeznice odlukom Grada Mostara bit će do temelja srušen, kako bi se proširila postojeća cesta koja prolazi uz sam temelj zgrade.

Ćiro je inače tokom rata u Mostaru potpuno devastiran i nikada nije došao na red za obnovu, poput više objekata u susjednoj Ulici Alekse Šantića. Ubuduće će na mjestu zgrade biti saobraćajnica (zbirno četiri trake – po dvije u oba smjera), dok će stanari zgrade koja nestaje, dobiti nove stanove.

Njihov problem konačno je “riješen”, i to nakon brojnih sastanaka. Ni ovako nisu zadovoljni, ali su ipak pristali, te će uskoro postati nositelji stanarskog prava nad stanovima u Mikačića kući, koja je u fazi obnove.

– Nikako ne možemo biti zadovoljni. Insistirao sam da mediji uđu u Mikačića kuću i zabilježe trenutačno stanje, kako bi javnost znala koliko nas varaju. To u ovom momentu nema ni kablove za struju, ne postoji vodo-instalacija, nema ni pregrada… I šta sa 400 KM po kvadratu koje nam Grad daje za sređenje stanova? Nemoguće je bilo što kvalitetno napraviti s tim novcem. Podsjećam da je građevinski materijal u posljednje vrijeme drastično poskupio, kaže predstavnik stanara Damir Cvitanović.

Stanari su insistirali na minimalno 700 KM po kvadratu, međutim u Gradskoj upravi nisu pristali na to.

Željeznicama Federacije BiH, Grad Mostar će kompenzirati poslovni prostor nekadašnjeg restorana. Ranije su upravo Željeznice Federacije potvrdile kako je Grad tražio saglasnost za rušenje, ali da se ona nije mogla izdati dok imovinsko-pravni odnosi ne budu riješeni.

Počelo rušenje zgrade nekadašnje Željezničke stanice – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh