BiH

Škole u HNK-u će samostalno donositi odluke o početku nastave

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK u dogovoru s aktivima direktora osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona, preporučilo je da operativni timovi škola shodno epidemiološkoj situaciji u odgojno-obrazovnoj ustanovi i općini trebaju postupiti u skladu s Instrukcijom Ministarstva od 3.9.2021. godine, vodeći računa o Kalendaru rada i Preporuci Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK od 6.1.2022. godine.

“To zapravo znači da škole samostalno na osnovu procjene epidemiološke situacije u samoj školi i lokalnoj zajednici donose odluku o tome hoće li prolongirati početak nastavnog procesa ili ne”, istakao je za N1 glasnogovrnik Vlade HNK-a Pero Pavlović.

Dalje se u saopćenju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK pozivaju sve nadležne institucije zadužene za praćenje provedbe mjera koje su na snazi, da poduzmu dodatne aktivnosti, da zaštite građane od pojedinaca i organizacija koji mjere ne poštuju. Svjedoci smo javnih okupljanja, druženja u zatvorenim prostorima, ugostiteljskim objektima i sl. koja dovode do povećanja broja novozaraženih u HNK.

“Ne želimo da prihvatimo da pogoršana epidemiološka situacija, do koje u najvećoj mjeri dolazi zbog nepoštivanja mjera koje su na snazi, bude isključivo na štetu nastavnog procesa, učenika, nastavnika i njihovih roditelja. Naglašavamo, da odgojno-obrazovne ustanove, nastavni proces i učenici ne smiju biti žrtve neodgovornog ponašanja i nerada drugih institucija”, stoji u saopćenju.

Nastavni proces nije se prekidao ni u težim uslovima i okolnostima, a operativni timovi za praćenje provedbe kriznog plana na čelu sa direktorima škola imaju veliko iskustvo u provođenju mjera i zaštiti učenika i zaposlenika, što su i dokazali u prethodnom periodu. S tim u vezi, sigurni smo da će i u narednom periodu svoj posao obaviti na visini zadatka, jer odgojno-obrazovne ustanove nisu bile mjesta širenja virusa. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh