BiH

Prijedlog budžeta FBiH veći za 53,8 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2022. godinu u iznosu od 5.535.108.213 KM, koji je za 53,8 milijuna KM veći u odnosu na 2021. godinu.

Fadil Novalić - Fena.ba

Strukturu predloženog budžeta za 2022. godinu karakterizira rast poreznih prihoda, posebno iz doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, te od neizravnih poreza. Na drugoj strani, planiran je porast iznosa kapitalnih transfera i izdataka za nabavku stalnih sredstava. Povoljna situacija s revidiranim projekcijama prihoda, kao i manje planirani izdaci, pogodovali su značajnom smanjenju planiranih primitaka u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

Dakle, ukupni prihodi od poreza u odnosu na prethodnu godinu veći su za 441,5 milijuna KM ili 13 posto.

Na strani rashoda i izdataka najznačajnije povećanje od 30 milijuna KM odnosi na nabavku cjepiva protiv COVID-19.

U okviru tekućih transfera pojedincima na transferima Federalnog ministarstva rada i socijalne politike – Tekući transferi pojedincima – Zakon o podršci porodicama sa djecom u Federaciji BiH planiran je u iznosu od 32,5 miliona KM za isplatu dječijeg doplatka iz federalnog proračuna. Transfer Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica je povećan za šest miliona KM, od čega je, u okviru kapitalnog transfera za sufinansiranje projekata u regiji Srebrenica, planirana i posebna stavka od milion KM za finansiranje Memorijalnog centra Srebrenica. Pored navedenog, na razdjelu Federalnog zavoda MIO planirano je povećanje sredstava na transferu za isplatu penzija u iznosu od 102,3 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

Planiranjem sredstava za nabavku robnih rezervi u ukupnom iznosu od 20 miliona KM, Vlada ima namjeru da, u slučajevima potrebe, intervenira kroz set mjera kojima bi se stabilizirao eventualni rast cijena osnovnih životnih namirnica te sufinansirala proljetna sjetva pšenice i izvršio otkup jesenje žetve u FBiH.

U dijelu kapitalnih transfera, koji su u budžetu Federacije BiH za 2022. godinu planirani u ukupnom iznosu od 300 miliona KM, što je povećanje od 32 posto u odnosu na 2021. godinu, najveće povećanje se odnosi na kapitalne transfere javnim poduzećima.

Najznačajniji transferi su za izgradnju autocesta i brzih cesta 229,3 miliona KM (83 posto više u odnosu na 2021. godinu), za sufinansiranje izgradnje željezničke infrastrukture pet miliona KM, za unapređenje zračnog prometa Federacije BiH šest miliona KM, te 19,7 miliona KM za JP Aerodrom Bihać. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh