BiH

Članovi grupe “Pravda za Davida” obilježili treću godinu od političke represije

Članovi grupe “Pravda za Davida” obilježili su tri godine od policijske akcije u kojoj su na Trgu Krajine u Banjaluci uhapšeni aktivisti grupe, ali i Davor Dragičević i Suzana Radanović, roditelji ubijenog studenta.

Pravda za Davida - BHRT

Okolnosti stradanja Davida Dragičevića ni nakon skoro četiri godine nisu rasvijetljene.

Dvadeset petog decembra 2018. godine oko devet časova ujutro policija je najprije privela Davora Dragičevića. Nešto kasnije privedena je i bivša Davorova supruga, Suzana Radanović.

Vijest o hapšenju roditelja Davida Dragičevića izazvala je burnu reakciju građana i sukobe sa policijom. Tada je uhapšeno i nekoliko opozicionih političara, među kojima je bio i sadašnji gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Tog dana sa Trga Krajine uklonjeni su Davorov automobil, Davidovo srce i skulptura drvene stisnute šake, znak pokreta “Pravda za Davida”.

Danas na Trgu Krajine, ponovo se našao Davor Dragičević koji se simboličnim presijecanjem žute vrpce prisjetio identičnog čina koji se dogodio na ovom mjestu tačno prije tri godine. Ponovio je optužbe protiv čelnih ljudi MUP-a Republike Srpske, ali i pojedinih opozicionara koji su ga, kaže, iskoristili zarad vlastite promocije.

– Kristalna noć u Banjaluci 25.12.2018. godine je pretvorila dan u noć. U mrkli mrak. Ja ne mogu jednostavno naći riječ kojom bi to opisao. Taj dan u Banjaluci zauvijek će upisan ne crnim slovima već ne znam kojim slovima – rekao je Davor.

U policijskoj akciji tog 25. decembra privedeno je i više članova grupe “Pravda za Davida”. Brojni sudski postupci koji su nakon toga vođeni protiv njih, svi do jednog su obustavljeni i odbačeni. Kažu da im nakon svega što su prošli, nije lako biti danas na Trgu.

– Moram priznati, pošto sam i ja jedan od tih privedenih bio tog 25. decembra prije tri godine. Nije baš prijatno danas. Znači prisjećamo se svih tih scena. Prisjećam se i lično svega onog što sam prošao – riječi su Ozrena Perduva, člana grupe “Pravda za Davida”.

Davor Dragičević je poručio da bi poslije Nove godine trebalo doći do određenih pomaka u istrazi kojom u vezi s ubistvom Davida Dragičevića sada rukovodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

– Ako ne bude Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo s rješavanjem, znači da Bosna i Hercegovina ne postoji kao država. Kako god sam napao institucije ovog entiteta još gore ću napasti institucije Bosne i Hercegovine – naveo je.

David Dragičević (21) nestao je u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije. Prvobitna policijska istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog djela.

Nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, Okružno tužilaštvo Banja Luka 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Četrnaestog marta ove godine, predmet i istragu ubistva Davida Dragičevića preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, piše BHRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh