BiH

Federacija BiH: Objavljene nove preporuke za revakcinaciju protiv COVID-a

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva donijelo je nove preporuke za revakcinaciju protiv koronavirusa u Federaciji BiH, odnosno za buster dozu.

Vakcinacija - Ilustracija

Zbog povećanog rizika koji predstavlja omikron varijanta u prvim mjesecima 2022. godine ovo tijelo preporučuje da se osobama od 18 godina starosti i starijim revakcinacija može ponuditi najranije nakon tri mjeseca od završetka primarne vakcinacije, istom ili različitom vrstom vakcine.

“Osobama koje su preboljele koronavirus i primile dvije doze vakcine protiv virusa korona revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 6 mjeseci, istom ili različitom vrstom vakcine”, navodi se u preporukama.

Osim toga, osobama koje su preboljele koronavirus i primile jednu doze vakcine protiv virusa korona, a prošlo je šest mjeseci od primitka vakcine, preporučuje se ponuditi drugu dozu vakcine, istom ili različitom vrstom vakcine.

“Zemlje u Evropi bilježe sve veći broj slučajeva koronavirusa, kao i povećanje stope hospitalizacije, uzrokovane širenjem omikron varijante. Vakcine nastavljaju sprječavati teške oblike bolesti i smrtne ishode, a podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji u onim državama s najvišim stopama vakcinacije”, naveli su iz Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FMZ, te pozvali građane na vakcinaciju.

Prioritet za revakcinaciju su starije osobe i osobe koje spadaju u rizične skupine, sa hroničnim bolestima i stanjima, kao što je definisano u ranijim preporukama. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh