BiH

Na pomolu nova koalicija u RS-u: Nešić pravi “treći blok” ako sutrašnji sastanak propadne

Kako će u bliskoj budućnosti izgledati politička scena u Republici Srpskoj, u velikoj mjeri zavisi od sutrašnjeg sastanka opozicije u Banjoj Luci.

Nenad Nešić

Lider DNS-a Nenad Nešić je kazao za Klix.ba da će sutra pokušati s partnerima napraviti dogovor koji će konačno donijeti promjene, a ukoliko to ne uspiju, najavljuje formiranje “trećeg bloka”.

Sastanak opozicionih lidera u entitetu Republika Srpska je zakazan za petak, no “trzavice” unutar koalicije postaju sve veće. Tome svjedoči i činjenica da mnogi predsjednici stranaka neće odgovoriti Nešićevom pozivu.

Dolazak na posljednju priliku za dogovor, već su mu otkazali Nebojša Vukanović, lider PDP-a Branislav Borenović, ali i, kako pišu Nezavisne SPS, to jeste njihov lider Goran Selak. SDS-ov Mirko Šarović izgleda da dolazi na sastanak, no i njemu su bila potrebna dodatna uvjeravanja.

Nešića smo pitali zna li šta je razlog njihovog nedolaska.

“Za Vukanovića ne znam šta je rekao, nije me posebno ni zanimao njegov razlog, a Borenović je rekao da nije vrijeme sastanaka, da nije ni zakazan onako kako smo to do sada zakazivali u dogovoru tri lidera i da bi bilo najbolje prolongirati ga za drugi dan”, kazao je Nešić.

“Treći blok” i rezervni plan Nenada Nešića

Nezavisne su objavile informaciju, koju su dobili od svog izvora, a to je da DNS formira “treći blok”, zajedno sa Savezom penzionera i potomaka, Slobodnom strankom Srpske i drugim manjim strankama. Nešić nije definitivno potvrdio da je to pokrenut proces, nego nam je kazao da će od sutrašnjeg razgovora opozicije zavisiti kako će se on “postaviti u svom daljem političkom radu”.

“DNS je treća politička partija u RS-u, a druga u opozicionom bloku, imamo sasvim dovoljno snage da vodimo “treći blok”. Pogotovo jer ima mnogo pojedinaca, političkih partija, intelektualaca, koji žele promjene, a ne vide se u onome što do sada postoji u aktuelnom dijelu opozicije”, poručio je Nešić.

Njegov odlazak iz trenutne koalicije značilo bi osipanje opozicije i konačno rezultat svih dosadašnjih neslaganja i nejedinstava.

Poznato je šta smeta drugim političarima kod Nešića s obzirom na to da su ga prozivali da je “lažna opozicija”, jasno je da nesuglasice postoje i unutar samih stranaka, kao i na individualnom planu među političarima, no šta je to što smeta Nešiću kod njegovih koalicionih partnera.

“Treba prestati dijeliti funkcije koje nemamo, trebamo predstaviti program narodu, zatim predstavit šta narod može očekivati od nas u prvim godinama mandata i zadnje, moramo podijeliti između sebe odgovornost, da se niko ne krije jedni iza drugih, da kandidate za funkcije odredimo na osnovu istraživanja javnog mnjenja, koji će nam jasno kazati ko su ljudi koju mogu pobijediti kandidate režima”, kazao je.

Osim toga, on je optužio SDS i PDP da nisu dovoljno sposobni srušiti Milorada Dodika i da njihov dosadašnji način jednostavno ne funkcioniše.

“16 godina određene političke partije ne uspjevaju da promjene ovaj nenerodni režim. Očito je da nešto treba mijenjati. Znači nešto moraju mijenjati. Ako i dalje tvrdoglavo ostaju na svom pristupu, DNS će sigurno poći drugim putem, koji će naći promjene. Ako oni žele da ovakav režim i dalje vlada RS-om, onda DNS ne želi da bude sa njima u političkom bloku”, zaključak je Nenada Nešića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh