BiH

Odbrane optuženih Alise Mutap i ostalih odustale od ispitivanja Muriza Memića, evo šta je on poručio

Tužilaštvo nije imalo dodatnih pitanja te je najavljeno da će na narednom pretresu svjedočiti Arijana Memić i još dva svjedoka

Ročište na Sudu BiH u predmetu Dženan Memić je završeno. Pretres je trajao 10 minuta jer su odbrane optuženih Alise Ramić Mutap, Zijada Mutapa, Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića odustale od unakrosnog ispitivanja Muriza Memića.

Oni tvrde da se njegovo svjedočenje ne odnosi na optužnicu i činjenični opis, odnosno da je irelevantno.

“Murize, moraš biti smiren”
Tužilaštvo nije imalo dodatnih pitanja te je najavljeno da će na narednom pretresu svjedočiti Arijana Memić i još dva svjedoka.

Poslije pretresa Muriz Memić i advokat Ifet Feraget dali su izjave u kojima su, između ostalog, kazali da su očekivali opstrukciju odbrane, svjesni da se ne mogu suprotstaviti Murizu Memiću.

– Ovo je bilo očekivano, s obzirom da smo moj advokat i ja pričali o ovome. I eto na prošlom ročištu je bilo nekih bombastičnih najava kako će oni mene ispitivati, da imaju hiljadu pitanja za mene, ali evo vidimo kakvi su ti advokati. Pisali su neko pismo protiv Ifeta – kazao je Muriz Memić.

Kaže da je od njih svašta za očekivati.

– Mi smo na ovo spremni. Oni nonstop pokušavaju da diskredituju ovaj Sud, ali to im neće poći za rukom. Ali dokazi su neoborivi. Tri presude, dvije Kantonalnog i jedna Vrhovnog Suda sve govore. Danas da su postavili hiljadu pitanja, nema onog na koji ja ne bih mogao dati odgovor. To su sve pitanja iz dokaza. Te dokaze imate u Tužilaštvu BiH. Neka se oni igraju, ali ovaj postupak nije za igru. Ovo će trajati i ja znam da će na sve načine pokušati da obore, ali to im neće poći za rukom. Slušam po gradu šta pokušavaju ovi advokati, ko ih angažuje i ko ih plaća.

Ja imam advokata od početka koji mi je rekao “Murize, moraš biti smiren” i evo ja ga slušam. Ja inače nisam ovakav, ali me Ifet naučio da budem ovakav – rekao je Memić

Da su 1.000 pitanja postavili
Advokat Ifet Feraget je uglavnom ponovio riječi Muriza Memića.

– Pa što je rekao gospodin Memić to je najvažnije. Da su postavili hiljadu pitanja, ja bih im dao odgovor na svako od tih pitanja, zato što govorim sve ono što piše u dokazima.

Kad ispitujete svjedoka koji je sto posto stabilan i koji bi mogao vašeg klijenta ugroziti do maksimalne mjere, onda je najracionalnija odluka advokata da kaže “časni sude nemamo pitanja za ovog svjedoka”. E sad, obrazloženje advokata kako nijednim svojim iskazom, odnosno izjavom gospodin Muriz Memić nije tangirao njihove klijente, to je ocjena Suda.

To više ima neke obilježja završne riječi, a previše je rano za završnu riječ. Ja sam ovo najavio gospodinu Memiću. Mi uvijek idemo malo ispred, analiziramo stvari i na kraju krajeva za mene ništa neočekivano – kazao je Feraget.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh