BiH

Nedim Sladić prognozira: Nova opasnost od poplava prijeti već od sutra

Meteorolog Nove BH u svojoj redovnoj kolumni za N1 predviđa vremenske prilike u Bosni i Hercegovini. Vremenska prognoza za naredne dane.

Nedim Sladić - fokus

Sunčanih dana smo sada svi željni. Suhog vremena još više. Možda ga željni kao nikad dosad jer je, primjera radi u Sarajevu samo u novembru palo gotovo 82 % količine padavina koja u prosjeku padne za tri mjeseca. Pretvorimo li u brojke, samo u 11. mjesecu palo je 216 litara kiše po kvadratnom metru. Ukoliko uzmemo podatak da je prosječna količina padavina u Sarajevu za cijelu jesen (period septembar-oktobar-novembar) 264 litara po kvadatnom metru, cifra koju bilježimo iz proteklog mjeseca pokazuje koliko je zapravo mjesec iza nas bio izuzetan u pogledu količine padavina. No, dva dobra nikako sastaviti. Iz sedmice u sedmicu redaju se iznova nova, a opet stara upozorenja od kojih svi strepimo – najava intenzivnijih padavina i bujičnih plavljenja.

Sunčana rapsodija danas je nakratko popravila svima nama raspoloženje, a nažalost nedovoljno duga vijeka da na sličnim nivoima i opstanu. Naime, zračni pritisak je od sredine dana u padu, što nagovještava da je nova, izražena promjena vremena pred vratima, a da je uistinu tako, najprije su to mogli uočiti stanovnici Krajine i zapadne Bosne, a prema kraju dana i Hercegovci te stanovnici centralne Bosne u vidu sve brojnijih oblaka koji su prekrivali nebo – najprije visokih prozirnih, a potom i srednjih slojevitih. Narednih sati naznake promjene vremena osjetit ćemo i kroz jak jugo, naročito u centralnim predjelima Bosne. Poremećaj zbog kojeg su podignuta brojna upozorenja uzrokuje duboka dolina sa prizemnom Đenovskom ciklonom koja se osom premješta preko Jadrana dalje na istok, a uz ciklonu vezana je i pripadajuća fronta okluzije.

Fronta okluzije je ključna riječ ovdje. Naime, kada imamo ovakve situacije, dešava se da je ciklona dosegnula svoj završni stadij, pri čemu ona polako počinje da slabi, tj. kako meteorolozi obično kažu, popunjava. U tom trenutku isječak toplog kraka fronte (crveni krugovi) se smanjuju, jer ga sustiže hladni krak. Drugim riječima, hladniji zrak počinje sustizati topliji zrak, i to na način da ga istiskuje, pri čemu zbog njegove lakoće odlazi u slobodnu atmosferu, hladeći, šireći i kondenzujući se, što uvjetuje intenziviranje padavina, a hladni, gušći zrak se potom podvlači poput klina u prizemne slojeve atmosfere. Zbog pozicije ciklone u Jadranu i pripadajuće fronte okluzije koja se premješta preko naše zemlje, sutrašnji dan obilježit će intenzivne padavine, naročito na jugu naše zemlje, kako će u južnoj i jugozapadnoj visinskoj struji pristizati vlažan zrak (Figura 1).

Vjerovatne ekstremne vremenske prilike
Pokazatelj ekstremenih vremenskih prilika otkriva nam i Shift of Tails (SOT), odnosno Extreme Forecast Index metoda (EFI – procjena ekstremnih vremenskih prilika) za četvrtak, 09.12.2021. prema ECMWF prognoznom modelu. Metod koristi višestruke parametre unutar jednog prikaza (vjetar, padavine, temperature) koji pomoću tzv. “pokazivača” (en. pointers) pokušava detektovati potencijalnu vremensku anomaliju koristeći ensemble pristup, odnosno skupovnu prognozu sastavljenu iz 50 članica, pri čemu svaka članica se ponaša poput jedne prognoze. Pokazivači su zapravo ove “obojene tačkice”, koje zapravo predstavlju jednu GRID tačku modela na osnovu čije prosječne distance je definisana horizontalna rezolucija na osnovu koje model izbacuje rješenja rješavajući sisteme parcijalnih diferencijalnih jednačina. Te tačke su uspoređene potom sa ECMWF-ovim M-Climate pristupom, odnosno višegodišnjim prosjekom klime modela, ili uobičajenim vrijednostima, kako bi se detektovalo određeno odstupanje kroz percentile. Najkraće objašnjeno, Shift of Tails (SOT) predstavljaju dvije krive – jedna koja je odstupanje od članica skupovne prognoze u odnosu na drugu – klimu modela. Ukoliko postoji razilaženje, percentilno se određuje koja je vjerovatnoća da se pojave ekstremne vremenske prilike nad određenim područjem. Na Figuri 2, zelene nijanse depiktuju vjerovatnoću za izraženije padavine, a ljubičaste izraženije strujanje, odnosno vrlo jake vjetrove. Vidimo da je to slučaj i nad našom zemljom, koja je obojena zelenim i ljubičastim nijansama. U Tabeli 1, prikazame su vrijednosti SOT-a za četvrtak, 09.12.2021.

Figura 2: SOT, tj. EFI index procjene ekstremnih vremenskih prilika nad jugom Europe. Zelena istačkana područja depiktuju područja sa povećanom vjerovatnoćom za izraženije padavine, dok ljubičasta izraženijeg vjetra. S druge strane, narandžaste i žute nijanse predstavljaju toplu, a plave hladnu temperaturno odstupanje. Izvor: ECMWF.

Povećan rizik od plavljenja
Zbog već prethodno zasićenog tla, večerašnjeg zatopljenja jugom po visini koji će donijeti manje, prolazno zatopljenje nadmorskim visinama do otprilike 1500 metara uz manju snježnu retenciju (otapanje snijega), te novih izraženijih padavina, rizik od plavljenja bit će povećan, zbog čega od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine su na snazi brojna upozorenja na intenzivne padavine

Večeras se pojačavaju južna i jugozapadna strujanja s kojim u naša područja pristiže sve vlažniji zrak s prednje strane Đenovske ciklone, pa se u noći na četvrtak u Hercegovini očekuju kiša i pljuskovi, gdje će sutra padavine biti najintenzivnije, budući da sa južnim strujanjima glavnina vlažnog zraka je skoncentrisana nad južnom polovinom zemlje, a usljed izraženog smicaja po visini nad sjevernom padinom Dinarida će južno strujanje u noći poprimiti efekat feniranja koji će prestati do sredine dana. U prizemlju izraženija pritisna razlika uvjetovat će noćas i jake udare juga, naročito u centralnim predjelima Bosne. Razlog intenzivnih padavina jeste prisilno ohlađivanje toplijeg zraka prilikom njegovog istiskivanja, pri čemu dolazi do širenja, hlađenja i kondenzovanja zraka, što u konačnici i uvjetuje veće padavinske totale, procijenjene za dvadesetčetverosatno razdoblje od 50 do 80, lokalno na planinskim masivima Čabulje, Čvrsnice, Prenja i Veleža i do 100 litara po kvadratnom metru. Padavine će se s približavanjem poremećaja intenzivirati osim u zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne i na sjeverozapadu Bosne u ranim jutarnjim satima, gdje će po prelasku fronte doći do spuštanja hladnijeg zraka, pa će u poslijepodnevnim satima u ovim područjima doći do pada temperature zraka, što će na planinama iznad 1200 metara nadmorske visine usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Zona intenzivnih padavina će se potom od prijepodneva prema sredini dana proširiti i na ostatak zemlje, donoseći intenzivne padavine centralnoj Bosni, gdje se očekuje između 20 i 40, lokalno i do 50 litara po kvadratnom metru. Zbog udaljenosti poremećaja, na sjeveroistoku Bosne očekuju se najmanje količine padavina, uglavnom manje od 10 litara, a s odmicanjem na jugoistok uslijedit će slabljenje padavina širom zemlje, i to naročito u noći na petak.

Snijeg za vikend
Iako će petak biti znatno mirniji, novi val padavina je pred vratima. Nju će uzrokovati nova jadranska ciklona, a kako je hladna zračna masa uveliko iznad naše zemlje, snijega bi bilo za vikend širom zemlje izuzev krajnjeg juga Hercegovine, no i dalje sačekajmo kristalizaciju očekivane visine snježnog pokrivača, kojeg će izgledno najviše biti u centralnom planinskom pojasu, što svakako ide u korist skijašima i ljubiteljima zime. Do tada, pred nama je da izguramo četvrtak, u nadi da padavine neće stvoriti veće probleme. prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh