BiH

Šmit danas poslao pismo kolegijima Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Prioriteti su rješavanje pitanja državne i odbrambene imovine, istakao je

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) poslao je danas pismo kolegijima Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Prenosimo ga u cijelosti.

Implementacija Agende 5+2
– Primarni fokus međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini je implementacija Agende 5+2, čije je ispunjenje neophodno za izlazak zemlje iz međunarodnog nadzora. U tom kontekstu, prioriteti su rješavanje pitanja državne i odbrambene imovine.

Složenost ovog pitanja opravdava osnivanje stručne radne grupe za formulisanje i razmatranje opcija za prihvatljivo i održivo rješenje o državnoj i odbrambenoj imovini. U tom pogledu, Parlamentarna skupština ima važnu ulogu. Stoga vas pozivam da preuzmete kontrolu nad ovim procesom, koji bi trebao rezultirati usvajanjem zakona na državnom nivou koji reguliše ovo pitanje.

Ko treba činiti radnu grupu
Radnu grupu za ovu temtiku treba činiti adekvatan broj parlamentaraca, te predstavnika relevantnih institucija na državnom i entitetskom nivou, kao i domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući predstavnike Evropske unije.

Moj Ured će aktivno učestvovati i podržavati ovaj napor, uključujući pravne i stručne savjete. OHR će Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dostaviti listu institucija iz države i entiteta, kao i relevantnih nezavisnih eksperata.

Očekujem da će Parlament sazvati radnu grupu u najkraćem mogućem roku. Moja kancelarija vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i dalju diskusiju o daljem putu – zaključio je Šmit u svom pismu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh