BiH

Dr. Grgić: Sve više obolijevaju mlađi, na respiratorima uglavnom nevakcinisane osobe

Doc. dr.sc. Svjetlana Grgić, spec. infektologije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar izjavila je kako je na tom odjelu primjetan nešto veći porast mlađih oboljelih od covida-19, inače zdravih i bez komorbiditeta i s težim kliničkim slikama.

SKB Mostar - Vijesti.ba

– Za razliku od prethodnih valova koronavirusa, obolijevanja su bržeg kliničkog tijeka te češće s lošijim ishodima – ustvrdila je za Fenu dr. Grgić.

Iz toga razloga preporuča svima koji žele smanjiti rizik obolijevanja od koronavirusa, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće kronične bolesti ili uopće posjetu liječniku, da se cijepe.

Podsjetimo, u kolovozu ove godine u Mostaru je započela masovna imunizacija građana Hercegovačko-neretvanske županije protiv SARS CoV-2 bez prethodnog naručivanja. Ipak, prema podacima domova zdravlja u HNŽ-u, odaziv bi mogao biti puno bolji jer prema posljednjim informacijama, cijepljena je samo 1/3 stanovništva te županije.

Dr. Grgić naglašava kako je u respiracijskom centru trenutno hospitalizirano 19 bolesnika od čega je njih sedam cijepljeno cjepivima protiv SARS CoV-2, i to četiri su nepotpuno cijepljena i tri potpuno cijepljena s komorbiditetima.

Također ističe kako nisu puno odmakli po obolijevanju u odnosu na prošlu godine, navodeći zoran primjer da je u prošloj godini 11. studenoga bilo 106 hospitaliziranih, a ove godine na isti dan 72 hospitalizirana, prosječne dobi od 60 do 70 godina.

– Ipak covid bolnica je aktivna 24 sata i uvijek dostupna bolesnicima za hospitalizaciju kako kroz dnevnu bolnicu tako i hospitalizaciju na covid odjelima – kaže dr Grgić.

Međutim, napominje kako je broj zahvata na operativnim programu smanjen jer su ograničeni prostorno za postoperativno liječenje budući da je dio prostorija SKB-a Mostar prenamijenjen za liječenje covid bolesnika.

Što se tiče delta soja plus, koliko je njoj poznato, on još nije službeno izoliran u HNŽ-u, ali misli da je “među nama”.

– Prema kliničkoj slici bolesnika trenutno hospitaliziranih i intenzitetu iste, možemo pretpostaviti da je sigurno među nama – zaključila je Grgić, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh