BiH

Dr. Ednan Drljević: U ovom valu ne očekujemo tako veliki broj slučajeva

Zastupljene su sve vakcine. Kod nas je bilo nekih prigovora za vakcinu AstraZeneca, moramo naglasiti da je ona sada jedna od boljih, barem po rezultatima koje mi imamo, rekao je prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice Sarajevo

U COVID odjelu sarajevske Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” na hospitalizaciji je 68 pacijenata, od kojih je devet na intenzivnoj njezi, dva su na respiratoru-invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dva na respiratoru -neinvazivnoj ventilaciji, dok devet pacijenata dobiva visoku kiseoničku podršku pri disanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice Sarajevo, podsjetio je da je ovo jedina bolnica u kojoj menadžment svaki dan ide u COVID odjel gdje razgovaraju sa pacijentima.

“Morali smo sve resurse ove bolnice da maksimalno damo tim pacijentima. Obnovili smo kompletan sistem kisika i kada smo imali kontrole rečeno nam je da imamo najsigurniji sistem kisika u ovom dijelu Balkana”, kazao je Drljević.

Prema njegovim riječima, prije tri mjeseca, dok je bio smanjen broj slučajeva koronavirusa, napravili su projekciju o tome šta im treba od lijekova, kiseoničke podrške…

“U ovom valu ne očekujemo tako veliki broj slučajeva. U prošlom valu smo u jednom momentu imali oko 240-250 ljudi. A morate znati da imamo 320 kreveta tako da smo praktično bili popunjeni COVID-om”, rekao je Drljević.

Dotakao se i vakcinacije protiv koronavirusa. Drljević je izjavio da nema informaciju da među preminulim od posljedica koronavirusa ima vakcinisanih građana.

“Među oboljelim imamo ali taj broj se kreće oko deset posto što je jako malo. Više od 90 posto pacijenata su nevakcinisani, a ovih deset posto su djelimično ili u potpunosti vakcinisani. Zastupljene su sve vakcine. Kod nas je bilo nekih prigovora za vakcinu AstraZeneca, moramo naglasiti da je ona sada jedna od boljih, barem po rezultatima koje mi imamo”, rekao je Drljević.

Podsjetio je da je u Kantonu Sarajevu vakcinisano oko 50 posto stanovništva što je dobar procenat u odnosu na broj vakcinisanih na nivou države.

“Uradili smo istraživanje i ustanovili da nas je 30 posto koji imamo antitijela, a da i ne znamo da smo imali COVID. Sada, 31. novembra ističe rok jednoj grupi vakcina, a druge su u dobrom roku i ne treba da se uništavaju”, kazao je Drljević.

Dodao je da su među pozitivnim na koronavirus imali i novorođenčad.

Direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prof. dr. Ismet Gavrankapetanović rekao je da otprilike imaju oko 70 pacijenata.

“Među njima je desetak bolesnika u intenzivnoj njezi. Govorili smo koje su karakteristike ovog četvrtog talasa. Ljudi koji vrlo brzo dolaze u vrlo teška stanja. Nikada nije dovoljno da ponovimo naše stalne apele da se čuvamo, koristimo maske i održavamo distancu. Nadamo se da će ovo brzo proći”, rekao je Gavrankapetanović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh