BiH

KS: 132 novozaraženih koronavirusom, tri osobe preminule

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 132 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 883 uzorka.

Koronavirus - Zena.blic.rs

U istom periodu oporavljeno je 130 osoba. Tri osobe su preminule od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 160 pacijenata, od kojih su 143 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 18,75 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 88 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 72. Na respiratoru je šest osoba, dok ih 15 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti je 10 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.537 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.548 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 65.038 osoba zaraženih koronavirusom, te 61.987 izliječenih.

– U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 144, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 239 – podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 193 pacijenta, od kojih su četiri transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 856 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan od 07.30 do 20.00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 530 poziva, a obavljeno je i 207 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, u domovima zdravlja u KS aplicirano je ukupno 419 doza vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh