BiH

Ne napadajte Sladića! Odlično radi svoj posao… FHMZ jedini je odgovoran za prognoze, ali ne znači i da je kompetentan!

Prognozirati vrijeme je nešto vrlo kompleksno. Prognoza do za tri dana može biti 90% tačna, prognoze za sedam dana imaju tačnost od oko 75%. Marketinški su trikovi prognoze za dvije sedmice, tri mjeseca itd…

Osnivač i vlasnik meteorološkog sajta weather.ba Muhamed Musić reaguje a na “prozivanje mladog i stručnog bh. meteorologa” Nedima Sladića.

Tim povodom, u svom obraćanju javnosti Musić navodi sljedeće:

Ovom se prilikom obraćamo javnosti zbog nekih prozivanja na račun rada mladog i stručnog meteorologa Nedima Sladića te poručujemo da gospodin Sladić radi jedan odličan posao i to na zavidnom nivou.

Gospodin Sladić je i sam naglasio da se pridržava postojećih protokola što se prognoze vremena i meteoalarma tiče, tako da prozivke na njegov račun smatramo neosnovanim, ali i neodgovornim.

U Bosni i Hercegovini, kao čto je široj javnosti poznato, jedino Federalni Hidrometeorološki zavod može da izda, to jest objavi upozorenje ili meteoalam.
FHMZ BiH je kao jedni u državi za to i odgovoran i obavezan, što naravno ne znači i da je kompetentan.

Weather.ba, koji je online od 2012. nije nikada prozvao FHMZ da je naša stranica o uslovima korištenja kopirana, jer nisu imali istu. Sada, nakon dužeg vremenskog perioda, naravno izgleda drugačije.

Weather.ba nikada nije prozivao ni Federalnu TV koja je u svakom dnevniku objavljivala i čitala tekstualnu vremensku prognozu sa našeg portala, koju je u to vrijeme radio mladi meteorolog Dino Memić iz Blagaja.

Nećemo mnogo o nama, naše prognoze su dovoljno rekle 2012., 2014. itd. Na žalost. nemamo nijednu spašenu zbog ograničenog prostora na serverima.

Prognozirati vrijeme je nešto vrlo kompleksno. Prognoza do za tri dana može biti 90% tačna, prognoze za sedam dana imaju tačnost od oko 75%. Marketinški su trikovi prognoze za dvije sedmice, tri mjeseca itd.

Prognozirati poplave i materijalne štete je nemoguće. U nekim situacijama je i bolje objaviti alarm, za svaki slučaj, nego ne objaviti.

Poruka ovog javljanja – ne napadajte gospodina Sladića, radi odlično u dometu njegovih mogućnosti.

Što se FHMZ-a tiče, savjetujemo update i modernizaciju portala. Sa ogromnim budžetom kojim FHMZ raspolaže vjerujemo da će to u kratkom roku biti i realizovano – navodi u svom reagiranju Musić te prilaže budžet FHMZ-a za period 2020-2022, koji ovom prilikom, ipak, ne objavljujemo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh