BiH

Šarović nakon sastanka sa Escobarom: Ovo je kriza koja ima mnogo veći potencijal

Nakon sastanka sa američkim izaslanikom Gabrielom Escobarom, novinarima se obratio lider SDS-a Mirko Šarović koji je kazao da su razgovarali o aktuelnim temama i uzavreloj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Mirko Šarović - RTVBN.com

“Konstatovali smo da je ovo kriza koja ima mnogo veći potencijal i da je potreban razum i ljudi koji donose odluke u BiH koji će ovu situaciju okrenuti u normalan proces, a ne da srljamo u dalje zaoštravanje situacije u BiH”, rekao je Šarović.

Na sastanku su utvrdili da u BiH postoje teme koje zahtijevaju dijalog kao što su odluke ustavnih sudova na državnom i entitetskom nivou i neprovođenje izmjena Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Neizbježno je jedna od tema bio i Milorad Dodik.

“Potpuno je jasno da je njemu kao političaru svojevremeno odgovarao i visoki predstavnik i Bonska ovlaštenja. On je na tome i profitirao, a sada priča sasvim drugu priču”, poručio je Šarović.

Dalje ističe kako je vrlo jasno da Dodik pokušava produžiti krizu na narednih šest mjeseci kako bi se što više približio općim izborima.

“Sigurno je da će to iskoristiti samo za lične svrhe”, konstatacija je Mirka Šarovića.

On je iznio stav opozicije o aktuelnim problemima kazavši da postoje opravdani zahtjevi iz RS-a, ali da njih treba rješavati dijalogom.

“Za razliku od njega (Dodika), mi smatramo da legitimne zahtjeve RS-a treba rješavati u partnerskom odnosu, a da su jednostrane odluke vrlo opasne u ovom trenutku i da nas to može odvesti u stranputicu”, zaključio je Šarović. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh