BiH

Dramatični prizori i u Kaknju, načelnik kaže da je danas bolja situacija

Načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević izjavio je za N1 kako je situacija u Kaknju danas bolja za razliku od juče i da se voda povukla za 40-ak centimetara.

Kakanj - Općina Kakanj

Bajtarević je naveo i kako su tokom cijele protekle noći vršeni nasipi na onim mjestima na kojima su smatrali da bi se rijeka mogla izliti.

“Ovo naselje Doboj godinama plavi. Voda izađe iz kanalizacionih šahotva, i ovo je najkritičniji dio vezan za područje Općine Kakanj. Moramo raditi utvrde oko obale, da ne bi prvenstveno bilo ljudskih žrtava a onda i materijalne štete“, rekao je Bajtarević.

Dodao je i kako uređenje korita ide sporo, da nisu zadovoljni u vezi sa tim te da je ovo mjesto plavilo više puta do sad.

“Općina Kakanj će učiniti sve da da spriječimo izlijevanje oborinskih i kanalizacionih voda. Taj dio moramo rješavati ventilima nepovratnim. I naši vatrogasci su smješteni ovdje i oni svoju opremu moraju izmještati u slučaju ovakvih situacija. Problem je što je niže tlo nego samo korito rijeke i onda se razlije i dolazi do plavljenja podruma a onda i stambenih objekata“, istakao je načelnik Kaknja za N1.

Govorio je i o tome da li je voza u Kaknju za piće te kada će biti puštena voda onim domaćinstvima koji je nemaju.

“Dobar dio gradske općine ima isporuku vode za piće. Juče je usljed porasta rijeke Bukovice došlo do porasta, što je začepilo ventile i angažovane su mašine koje rade danonoćno od sinoć od 10 sati na izbacivanju mulja. Premijer ZDK i ja smo obišli radove koji su pri kraju da završe proces, i nakon što se sapere mulj, nadamo se da će se danas stabilizovati sistem isporuke vode i na tom dijelu. I dan-danas voda u gradu je spremna za piće, ali dobar dio seoskog dijela, na primjer Trstionica, je bez isporuke vode za piće“, kazao je Bajtarević.

Dodao je i da civilna zaštita nije primila pozive građana, ali da je broj aktuelan za svakoga ko je u nevolji, odnosno svi kojima je potrebna pomoć mogu pozvati broj 121.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh