BiH

Planirani aerodrom u Trebinju nema ekonomsku isplativost, pista će služiti ruskoj vojsci?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom posljednjeg sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom održanog u subotu, 23. oktobra, u Beogradu još jednom govorio o izgradnji aerodroma u Trebinju, koji će koštati stotine miliona KM.

Vjerujem da ćemo prve avione na trebinjskom aerodromu vidjeti do kraja 2023. godine. To bi trebalo da podigne cijelu Hercegovinu, da približi Trebinje i Hercegovinu Beogradu i svjetskim centrima – rekao je Vučić.

Prije nešto više od godinu predsjednik Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska bio je, ispostavilo se veoma brzo, optimista bez pokrića.

– Prema izjavama i uvjeravanjima iz Srbije, očekuje se da prvi avioni polete krajem 2021. – kazao je Višković 22. septembra 2020.

No, neovisno od toga kojom će dinamikom ići izgradnja aerodroma u Trebinju, a za šta bi konačnu riječ, odnosno dozvolu trebala dati država BiH i Vijeće ministara, postavlja se logično pitanje – gdje je ekonomska opravdanost za projekat i da li se nešto krije iza njega?

Upravo o tome razmišljaju i u Hrvatskoj.

– Srbija za entitet Republika Srpska želi poseban status u BiH, što je u svemu u skladu s velikosrpskim modelom “srpskog sveta” i svih Srba u jednoj državi – kazao je Tonći Prodan, stručnjak za terorizam i nacionalnu sigurnost za hrvatske medije koji nije isključio mogućnost da aerodrom u Trebinju na neki način postane ruska vojna baza.

Hoće li umjesto najavljenih Boeinga 777 na pistu slijetati ruski transportni divovi poput aviona Antonov, kojim se često prevozi vojna oprema i naoružanje?

Indikativno je da bi pista u Trebinju trebala biti duža od onih u Beogradu ili Zagrebu te imati veći cargo terminal, i to za četiri puta, od aerodroma u svjetskoj turističkoj destinaciji Dubrovniku.

A u Trebinju, kao i u ostalim, većinom siromašnim općinama u istočnoj Hercegovini, turizam je tek u povoju.

Pored toga, u krugu od stotinjak kilometara već se nalaze međunarodni aerodromi u Dubrovniku, Podgorici, Mostaru i Tivtu. Naivno je i pomisliti da će turisti koji žele boraviti u Dubrovniku ići “okolo”, pa prvo svratiti do Trebinja i onda automobilom se voziti skoro 35 kilometara.

Ovdje je, nema sumnje, riječ o još jednom političkom projektu uigranog tandema Vučić – Dodik, a Moskva je još iza scene.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh