BiH

ALARMANTNO: OVO JE POGLED NA TREĆI NAJZAGAĐENIJI GRAD U SVIJETU – SARAJEVO! NE IZLAZITE AKO NE MORATE

Sarajevo je u popodnevnim satima najzagađeniji grad u Evropi i treći najzagađeniji u svijetu.

Sarajevo - Hayat

To su podaci švicarske stranice IQAir AirVisual, koja prati kvalitet zraka u svijetu.

Indeks zagađenja u Sarajevu iznosi 181. Ispred su samo Delhi u Indiji s indeksom zagađenja 183 te kineski Wuhan s 182.

Iza Sarajeva su gradovi Lahore (Pakistan), Beijing (Kina), Zagreb, Bishkek (Kirgistan), Lima (Peru) i Karachi (Pakistan).

Problem zagađenja zraka u Sarajevu je dugogodišnji, a kao razloge stručnjaci navode korištenje uglja lošeg kvaliteta, veliki broj vozila starije generacije, ali i specifičan geografski položaj glavnog grada BiH.

Na stranici Udruženja Eko-Akcija Sarajevo navode da je indeks kvaliteta zraka u Sarajevu u 17 sati iznosio 186 te je ocijenjen kao nezdrav.

Građane upozoravaju da je moguća pojava simpotoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Smanjenje bilo kakve fizičke aktivnosti savjetuje se plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim osobama. Produžena i veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavtai i svi ostali građani. prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh